Stroomkabel niet via Friese vasteland, maar Burgum blijft waakzaam: Centrale moet weg

Grote opluchting in Burgum nu de eerdere elektriciteitscentrale voorlopig niet wordt gebruikt. Een nieuw windpark in de Waddenzee zou via een kabel in Burgum verbonden worden met het landelijke stroomnet. Maar dat is nu van de baan. De kabel gaat niet via Burgum, maar via de Eemshaven in Groningen. Dat hebben het Ministerie van Economische Zaken en energiebedrijf TenneT donderdag bekend gemaakt.
Kabel net oer Burgum
Actiecommittee Noardermar heeft zich twee jaar lang verzet tegen de komst van de kabel in Burgum. "We zijn ontzettend blij met het nieuws", zegt Klaas de Haan van het actiecommittee. "Maar we blijven waakzaam voor de toekomst."
De centrale in Burgum staat al jaren ter discussie. Bij het project 'Net op Zee', waar een windmolenpark boven de Waddeneilanden wordt aangelegd, kwam de centrale in beeld bij het ministerie. Burgum moest het aanknopingspunt worden tussen het windmolenpark en het landelijke elektriciteitsnetwerk.

Bromgeluid

"Maar dan krijgen wij hier een vervelend geluid te horen," zegt Klaas de Haan. "Dat zou een bromgeluid zijn dat dag en nacht doorgaat. Als je daarin woont, word je daar niet blij van. Dat zorgt voor veel overlast. En dan komt er ook nog meer verkeer en veel meer gedoe. Dat kan niet goed zijn."
De kabel dy't nei Burgum soe © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Klaas de Haan, actiecommittee Noardermar
De kabel gaat niet via Burgum, maar via de Eemshaven. Dat is goed nieuws voor het actiecommittee. "Maar we blijven waakzaam, want de centrale staat hier nog wel. Dat is een enorm gebouw en het kan in principe worden gebruikt. Je weet dus niet hoe het komt met nieuwe projecten in de toekomst. Wij roepen de politiek op om te kijken of dit gebouw hier weg kan. De PvdA heeft al vragen gesteld in de gemeente. Wij hopen dat het debat straks begint over de centrale en dat wij daarna de mooie natuur hier terugkrijgen."
Het ministerie van Economische Zaken laat in een reactie weten dat definitief voor de Eemshaven is gekozen. Voor projecten in de toekomst is de kans klein dat Burgum wordt gekozen. "Gezien het onderzoek dat wij nu hebben gedaan en de grotere capaciteit van windparken in de toekomst ", aldus Olaf Herfst. "Die zullen nog groter zijn dan dit windpark. Dan is het de vraag of de centrale in Burgum daar handig voor is. Dan acht ik de kans niet groot dat het Burgum wordt, maar we kunnen de kans ook niet volledig uitsluiten."