Britse coronavariant in zorgcentrum 't Suyderhuys in Surhuisterveen

De ontzettend besmettelijke Britse variant van het coronavirus is vastgesteld bij tenminste twee bewoners van woonzorgcentrum 't Suyderhuys in Surhuisterveen. Dat meldt de KwadrantGroep, waar het woonzorgcentrum onder valt. Bij 21 andere bewoners die ook positief zijn getest op het coronavirus, gaat de GGD ervan uit dat ze de besmettelijke variant ook hebben.
© Ben de Jager, RTVNOF
In totaal zijn er nu 45 bewoners van 't Suyderhuys positief getest op het coronavirus. Twee daarvan zijn overleden. Bij meer dan 40 medewerkers van 't Suyderhuys is het virus ook vastgesteld.
De angst voor de Britse variant is zo groot, omdat die veel besmettelijker is. De R - dat is het reproductiegetal - ligt veel hoger dan het virus dat hier nu rondgaat. Daarvan is de R 0,9. Van de Britse variant ligt die tussen de 1,3 en de 2. Dat betekent dat één persoon tussen de 1,3 en 2 anderen kan besmetten. En dan gaat het hard.
De Britse variant is niet gevaarlijker of dodelijker dan het andere coronavirus. Het gevaar zit in de aantallen. Als meer mensen worden besmet, zal de druk op de zorg verder toenemen.
In 't Suyderhuys is op dit moment geen bezoek mogelijk. Bewoners moeten op de eigen kamer blijven. Medewerkers werken volledig beschermd bij alle bewoners, dus met een mondkapje, handschoenen, een spatbril en een schort met lange mouwen. Een deel van het personeel verzorgt alleen de bewoners die besmet zijn, en een ander deel de andere bewoners.
De bewoners van 't Suyderhuys zitten al sinds acht januari in quarantaine. Toen is er bij twaalf bewoners en veertien medewerkers het coronavirus vastgesteld. Het virus bleef niet beperkt tot één afdeling, maar verspreidde zich over het volledige huis. In de dagen daarna greep het virus nog meer om zich heen.