Hengstenkeuring van start in Drachten: zonder enthousiast publiek en met streng coronaprotocol

De jaarlijkse hengstenkeuring van het Koninklijk Fries Paarden Stamboek, het KFPS, begint donderdag in het Fries Congrescentrum in Drachten. Dat de keuring plaatsvindt, is opvallend in een tijd waarin alle evenementen geschrapt zijn. Ook bij het stamboek is lang getwijfeld of de keuring wel door kon gaan, zegt Marijke Akkerman, de drijvende kracht achter de organisatie van de keuring. Na uitgebreid overleg met de gemeente Smallingerland en een streng protocol is besloten dat de keuring door kan gaan.
Hynstekeuring © Omrop Fryslân
De keuring is anders dan in voorgaande jaren. Allereerst is de locatie anders. Normaal wordt de keuring gehouden in het WTC in Leeuwarden, in plaats van in Drachten. En er zitten geen 9.000 enthousiaste toeschouwers op de tribune. Toeschouwers zijn niet toegestaan.
Ook het aantal mensen dat aan de keuring meedoet, is tot een minimum teruggebracht. Zo mogen eigenaars of fokkers niet bij het evenement aanwezig zijn. Alleen de voorbrengers mogen mee de hal in. In totaal kunnen er maximaal 30 mensen in de hal aanwezig zijn, aangevuld met de medewerkers van het congrescentrum.
"Het is heel anders dan anders. We hebben toch een enorm draaiboek, maar het draaiboek voor nu hebben we niet paraat", zegt Marijke Akkerman. "De coronamaatregels maken het wel ingewikkeld. We hebben veel overlegd met de gemeente." Afgelopen zomer hebben ze ook al veel online-keuringen gedaan. "We wisten al een beetje hoe het moest, maar het is een enorme uitdaging." Het is ook wennen dat bij het voorbrengen geen reactie van het publiek komt. "Dat geeft een andere sfeer, maar iedereen is wel blij dat het doorgaat."
De afgelopen dagen zijn al wat demonstraties en huldigingen gehouden in de hal of op locatie bij de eigenaar van de paarden. Opnames hiervan zijn de komende dagen tussen de keuringen door te zien.
Marijke Akkerman
"Het hele jaar moesten we al creatief nadenken", zegt Ids Hellinga, directeur KFPS. "Aan het einde van het jaar konden we vaststellen dat we zelfs meer paarden hadden gekeurd dan in voorgaande jaren."
Gewoonlijk verkopen ze 25.000 kaarten. "En dan zitten er 150.000 mensen wereldwijd via internet en televisie te kijken. Dus voor die mensen verandert er eigenlijk niets. Daarom zetten we het ook zo door." Natuurlijk hoopt hij dat het éénmalig is. Het kan zelfs invloed hebben op de uitslag, dat paarden anders reageren omdat er nu geen publiek is.
Ids Hellinga, directeur KFPS
Hengstenkeuring 2021 bij Omrop Fryslân
Kijk voor alles over het Friese paard ook op: Omropfryslan.nl/hynstekeuring.