"De schaatsbubbel is één van de veiligste plekken op de wereld"

Er was veel lucht voor nodig, maar deze week is de schaatsbubbel gevuld. Bijna 300 schaatsers en hun coaches zijn de komende weken in Fryslân om toch nog een paar internationale wedstrijden te schaatsen. Alle reden voor een extra SportCast, om vooruit te kijken op het EK sprint en allround van komend weekend. Dat doen we met schaatsster Letitia de Jong en oud-schaatser Douwe de Vries, die als voorzitter van de atletecommissie de schaatsers vertegenwoordigt.
De podcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere SportCasts terug te beluisteren. Je vindt er ook de podcastafleveringen over 100 jaar SC Heerenveen, met verhalen van vroeger.
De afgelopen maanden is er door een groot aantal partijen gewerkt om zo'n schaatsbubbel mogelijk te maken. Douwe de Vries is ook betrokken geweest bij dat proces en is blij dat het nu van start is gegaan. "Uiteindelijk komen bijna alle landen, behalve Japan en een paar heel kleine landjes. Ik kan zeggen, zonder te overdrijven, dat het één van de veiligste plekken op de wereld is."
Letitia de Jong had zelf ook graag in de bubbel willen zijn, maar ze plaatste zich eind december niet door de gevolgen van een blessure. Toch vindt ze het heel belangrijk dat er nog wel internationale wedstrijden geschaatst worden. "In Nederland hebben we een heel sterke nationale competitie, maar dat is niet in alle landen zo. Ik denk dat het juist voor de buitenlanders mooi is om je te meten met de concurrenten, met het oog op volgend jaar." Dan vinden de Olympische Spelen plaats.

EK allround en sprint

Wat verwachten De Vries en De Jong van het Europees kampioenschap van het komende weekend? Allebei denken ze dat Antioinette de Jong de topfavoriet is voor de allroundtitel. "Als je ziet hoe ze de laatste toernooien rijdt, met haar nieuwe schoenen. Ze is in heel goede vorm en is de vrouw om te verslaan", vertelt De Vries, die bij Jumbo-Visma ploeggenote van haar was.
De Jong is zelf een sprinter en ziet dat Femke Kok een podiumkandidaat is. "Ja, ik verwacht best wel veel van haar. Ze rijdt 37,0 op Thialf. Ik moet nog zien wie van haar kan winnen op de 500 meter. De 1000 meter doet ze ook hartstikke goed." Volgens De Jong gaat het in het sprinttoernooi bij de vrouwen tussen Jutta Leerdam en Kok.
Meestrijden voor het podium lijkt voor Marwin Talsma bij het allroundtoernooi voor de mannen een brug te ver, denkt de Vries. "Het is zeker een verrassing dat hij zich geplaatst heeft. Hij presteert boven mijn verwachting. Als hij zulke 5 en 10 kilometers kan schaatsen als dat hij dit seizoen doet, kan hij zo in de top vijf rijden", verwacht de oud-schaatser.