Scholen nog langer dicht; rek is eruit in het basisonderwijs

De rek is er in het basisonderwijs behoorlijk uit. Dat zegt schoolleider Loek Iedema van CBS De Burcht in Heerenveen. De school heeft bijvoorbeeld zo'n 60 kinderen in de noodopvang, om dat zij ouders hebben met een essentieel beroep. De situatie is nog wel even vol te houden, maar het zijn vooral de kwetsbare leerlingen waar de school zich zorgen over maakt. "Kinderen die het lastig vinden om de resultaten die ze maken vast te houden. Daar moeten we extra aandacht voor hebben."
Gefolgen lockdown basisûnderwiis
In de persconferentie van dinsdag werd duidelijk dat er nog kans is dat de basisscholen op 25 januari alweer opengaan, maar dat is afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek naar de Britse variant van het coronavirus. "Alleen als het kán gaan we in het basisonderwijs op maandag 25 januari terug naar klassikaal onderwijs", zei premier Rutte daarover. Volgende week komt daar duidelijkheid over.

Groep acht

Vooral voor leerlingen van groep acht breken spannende tijden aan. Zij krijgen binnenkort een schooladvies voor hun richting op de middelbare school. Vraag is wat dat advies nog waard is in een schooljaar waarin de kinderen veel thuiszitten. "De kinderen hebben veel onderwijs ook thuis gehad en het advies gaat over een kind dat al langere tijd op school heeft doorgebracht. Wij denken dat de resultaten dus goed genoeg zijn", legt Iedema uit.
Schoolleider Loek Iedema van CBS De Burcht
De familie Buijert werkt vandaag thuis © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
De meeste kinderen vinden het niet leuk dat de basisscholen nog langer dicht moeten blijven, maar begrijpen het wel. Tot die tijd zijn de juffen en meesters nog druk aan het Skypen met het grootste gedeelte van de kinderen. Juf Miriam van dezelfde school legt het rekenen uit aan Ties Buijert uit Oranjewoud. Hij zit is groep acht en is helemaal klaar met de situatie. "Toen ik klein was, had ik het misschien leuk gevonden om niet naar school te gaan, maar nu wil ik heel graag weer de klas in", zegt Ties.
Juf Miriam fan CBS de Burcht heeft contact met Ties © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Volgens de schoolleider van CBS De Burcht kijkt zijn personeel uit naar het moment waarop de school weer open kan. "Nee verkopen voor de noodopvang, dat willen we niet. Maar soms kom je in situaties met dilemma's", zegt Iedema. "Dan kom je in situaties waarbij je ook mensen moet teleurstellen."
Ties Buijert uit groep acht en juf Miriam van CBS de Burcht