CNV wil calamiteitenfonds voor werkende ouders die in de knel raken

Vakbond CNV wil een calamiteitenfonds om werkenden door de coronacrisis te helpen. Met name veel ouders zitten namelijk volledig knel tussen werk en privé, meldt de vakbond op basis van een inventarisatie. Met een calamiteitenfonds zouden werknemers extra verlof op kunnen nemen, om zo thuis te kunnen blijven voor de kinderen.
skoalleboerd © Shutterstock.com
"Vooral thuiswerkende ouders zien het niet meer zitten door het sluiten van de scholen en kinderdagverblijven", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Werkend Nederland heeft meer lucht nodig om hier goed doorheen te komen."
Volgens Fortuin komen de meeste werkgevers en werknemers samen tot een oplossing, maar is er ook een groep waarbij dat niet lukt. "Voor die groep moet de overheid nu over de brug komen. Werkgevers moeten onderbouwen waarom hun werknemer extra verlof nodig heeft en krijgen de kosten hiermee vergoed", aldus de voorzitter.
Volgens CNV is er nu al een historisch hoog ziekteverzuim, dat alleen maar verder zal oplopen als er niets verandert. "De investering die de overheid nu moet doen, is lager dan de kosten voor het oplopende verzuim", stelt Fortuin.
Piet Fortuin van vakbond CNV