Schiermonnikoog en Ameland beheren CO2-fonds Wagenborg

Rederij Wagenborg heeft een CO2-compensatiefonds in het leven geroepen om de uitstoot van het reizen met de veerdienst te compenseren. De rederij steekt minstens 30.000 euro per jaar in het fonds. Eilanders kunnen in januari voorstellen indienen voor projecten die uit het fonds kunnen worden gefinancierd. De dorpsbelangen beoordelen de projecten.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Wagenborg wil een deel van zijn CO2-uitstoot compenseren door bijvoorbeeld bomen te planten of door structurele energiebesparing op andere plekken. Passagiers van de veerdienst kunnen een vrijwillige toeslag betalen bovenop de prijs van hun ticket, om daarmee de uitstoot van hun overtocht te compenseren.

Overeenkomst

Wagenborg Passagiersdiensten, de gemeente Schiermonnikoog en de gemeente Ameland hebben in de loop van 2020 een overeenkomst gesloten over het CO2-compensatiefonds. Afgesproken is dat Wagenborg de inning van de toeslagen verzorgt en garant staat voor een budget van ten minste 30.000 euro per jaar.
Eilanders kunnen projecten indienen die voor een bijdrage uit het fonds in aanmerking komen. De gemeenten verzorgen de administratie van de ingediende voorstellen. Een onafhankelijke commissie van bestuursleden van de dorpsbelangen op beide eilanden beoordeelt eenmaal per jaar de ingediende projecten.

Beoordelingscommissie

Dit jaar kunnen de voorstellen voor een bijdrage uit het CO2-compensatiefonds worden ingediend van 13 januari tot 1 februari, via de websites van de gemeenten en van Wagenborg.
De beoordelingscommissie kijkt onder meer naar de CO2-reductie, de kosten, de mate van innovatie, de looptijd, het draagvlak onder de bevolking, de zichtbaarheid van het project, de haalbaarheid en de risico's. De toekenningen worden uiterlijk 1 april 2021 bekend gemaakt aan de aanvragers.
Directeur Ger van Langen van Wagenborg