Raad Ooststellingwerf wil tiny houses in buitengebied toestaan

De raad van Ooststellingwerf wil dat er ook in het buitengebied van de gemeente zogenaamde tiny houses gebouwd kunnen worden. Een bestaande regeling maakt het mogelijk dat bij het slopen van schuren er een permanente woning voor terug mag komen. Als het aan Ooststellingwerf ligt kan dat ook een tijdelijk 'Tiny House' zijn. Wethouder Fimke Hijlkema gaat nog onderzoeken of dat ook mag van de provincie.
Tiny houses © Omrop Fryslân, René Koster
Een tiny house is een vrijstaand en volwaardig huis met maximaal 50 vierkante meter woonoppervlak. De huisjes zijn vaak goedkoper dan een gewone koopwoning en daardoor ideaal voor starters.
Ooststellingwerf heeft de afgelopen jaren diverse malen de vraag gekregen of het mogelijk is om in de gemeente tiny houses te realiseren. Daarbij ging de voorkeur uit naar het buitengebied. Voor de bouw moet echter de planologie worden aangepast, omdat een tiny house meetelt als een gebouwde woning.
Bij vijf gemeenten in Zuidoost-Fryslân is er kritiek op het bouwbeleid van de provincie. Wethouder Hijlkema: "Elke gemeente vindt dat de vraag zo groot is dat er ruimte moet komen voor woningen. De druk op de woningmarkt is ontzettend groot." Ze roept de partijen op het aan e collega's in Provinciale Staten door te geven.