Sam Mebius fietst naar Den Bosch om aandacht te vragen voor diabetes

Geld inzamelen om van diabetes een ziekte te maken die te genezen is: dat is het doel van de 19-jarige Sam Mebius uit Drachten. Op 20 februari stapt hij midden in de nacht op de fiets voor een tocht van 200 kilometer naar Den Bosch.
Sam Mebius fietst naar Den Bosch om aandacht te vragen voor diabetes
De hoofdstad van Brabant is niet zomaar gekozen. Toen Sam vorig jaar op 20 februari de diagnose kreeg van diabetes type 1 waard hem gezegd dat hij als gebakje het beste een Bossche Bol kan eten. "Het was voor mij dus wel duidelijk wat ik moest gaan doen: Zelf eentje halen op de fiets", zegt Sam Mebius. "Ik wil zo ook laten zien dat je met diabetes eigenlijk nog alles kan. Een jaar na mijn diagnose is dan ook mooi symbolisch."
Door al het onderzoek is al veel bekend over diabetes. Mei innovaties is de ziekte draaglijk te maken. Zo loopt Sam zelf met een insulinepomp rond en heeft hij een sensor in zijn arm die meet hoe het met zijn suikerspiegel zit. "Het is en blijft alleen een chronische ziekte. Ik hoop dat met onder andere het geld dat ik inzamel er misschien stappen gezet kunnen worden in het onderzoek naar een geneesmiddel." Sams doel is nu om 20.000 euro op te halen: "Ik dacht eerst dat duizend euro wel mooi zou zijn. De teller staat alleen nu al boven de 15-duizend. Dus dan moet 20 ook mogelijk zijn."
© Eigen foto
Mei Sam zelf gaat het goed. Hij heeft de ziekte onder controle. "Wat ik zwaar vond was de acceptatie. Je hebt iets waar je niet vanaf komt maar waar goed mee te leven is. Je moet bij alles letten op wat je eet." Mar in Bossche Bol mei dus al: "Ik was op een verjaardag en wist niet wat ik wel of niet kon eten. Toen kwam de diëtiste met de Bossche Bol. Daar zit weinig in en is lekker."
En dus vertrekt Sam Mebius om 02.00 uur op 20 februari vanuit Heerenveen naar Den Bosch: 200 kilometer fietsen voor het goede doel met als beloning een Bossche Bol.