LDODK kijkt uit naar competitiestart

Op het hoogste niveau mag er volgende week weer gekorfbald worden. Dan start de Korfbal League, met daarin een Friese ploeg: LDODK uit Terwispel en Gorredijk. Zaterdag speelde het team van trainer Henk Jan Mulder een oefenwedstrijd tegen DVO uit Bennekom. De winst ging met 19-18 naar de bezoekers.
Henk Jan Mulder LDODK sjocht út nei kompetysjestart
"Je bent blij dat je gewoon weer mag partijen, dat is het mooiste wat er is", zegt Erwin Zwart. "En helemaal tegen een tegenstander, want trainen doen we wel." Toch ligt het niveau nog niet zo hoog als dat het eerder was. "Ik denk dat dat ook wel logisch is, het is immers de eerste wedstrijd weer." Dat ziet ook coach Henk Jan Mulder. "Het is de eerste wedstrijd die je speelt, maar wel tegen een sterke tegenstander. Maar daarom is het wel een hele leerzame avond voor ons."
Tien maanden geleden maakte het coronavirus een einde aan de Korfbal League van 2019-2020. De laatste officiële zaalcompetitie-wedstrijd van LDODK was op 8 maart, in Amsterdam tegen Blauw Wit. De Gorredijksters wonnen met 23-20 en plaatsten zich als nummer vier voor de play-offs om de landstitel. Die play-offs zijn nooit gespeeld.

Competitie op 16 januari

Komende zaterdag 16 januari start de nieuwe competitie. In een kortere versie dan andere jaren. De Korfbal League is opgesplitst in twee poules van zes teams in plaats van een poule van twaalf. Na 20 maart bepalen play-offs dan wie de nieuwe nationale kampioen wordt.
Gouke de Vries oer kompetysjestart LDODK
"Dit is heel speciaal", zegt Gouke de Vries. "Ik denk dat wij heel blij mogen zijn dat we mogen korfballen. Dat wij bij de 5.000 sporters op dit moment in Nederland de sport mogen beoefenen in competitieverband. Het is niet zo als voorheen, met al het publiek. Maar het voelt toch goed."
Daar heeft hij wel een punt. "Normaal gesproken zit de hal vol met mensen op de tribunes en nu niet. Maar goed, we mogen al lang blij zijn dat we mogen spelen en hopelijk de mensen thuis wat vertier kunnen bieden. Want dat kan zo wel met de livestream."

Testen

Bij het sporten hoort wel dat er rekening moet worden gehouden met de coronamaatregelen. "Mondkapjes aan de kant, wisselen met handjeklap mag niet. Dat kan wel eens lastig zijn, omdat het soms bijna automatisch gaat. De spelers worden elke week getest. Tot nu toe is dat goed gegaan, het betekent dat ze zich goed aan de regels houden en dat er niemand besmet is."
Dat testen wordt ook een paar uur voor de wedstrijd gedaan. "Mochten er mensen besmet zijn dan kunnen die naar huis gaan en mogen de anderen spelen. We zijn blij dat de KNKV wat kosten op zich neemt wat testen betreft. Er blijven voor ons ook kosten, maar dat blijft gelukkig beperkt."

Vertrouwen in competitie

De Vries houdt wel hoop dat de competitie tot een goed einde komt. "Ik denk dat de kans vrij groot is dat wij de competitie uitspelen. Als wij ons aan de regels en protocollen houden, heb ik er vertrouwen in."

Korfbal League 20/21 groep A

KL Groep A
1. Blauw Wit (A) Amsterdam
2. Groen Geel Wormer
3. KZ Koog aan de Zaan
4. LDODK Gorredijk
5. Oost-Arnhem Arnhem
6. PKC Papendrecht