Potvis Vlieland van strand gehaald: "We pellen hem als een banaan"

Op Vlieland is zaterdag de potvis in stukken gesneden, die eerder deze week aanspoelde op het strand bij de Vliehors. Het dier werd met grote machines verder het strand op gesleept, zodat de onderzoekers bij hoog water geen natte voeten kregen. De onderkaak van de potvis is vrijdagavond al weggehaald met Rijkswaterstaat, omdat het roofgoed betreft. Intussen is er al veel meer duidelijk over de potvis: het gaat om een jong mannetje van 13,6 meter land. De doodsoorzaak is nog niet bekend.
Er was 's ochtends vroeg al allerhande groot materieel op het strand: een tractor, shovel en een graafmachine. Auto's reden heen en weer omdat vrijwilligers vanwege het coronavirus niet allemaal bij elkaar in één auto mogen zitten. Er zijn twee ploegen aanwezig, van Naturalis en Universiteit Utrecht.
Verslaggever Remco de Vries was vroeg in de ochtend al bij de potvis
De potvis wordt met een kettingzaag in stukken gesneden. Pepijn Kamminga is collectiebeheerder bij Naturalis Biodiversity Center. Hij vertelt dat er flink wat werk verzet moet worden. "Het gaat ruig. We zijn nu bezig met de kop, daar zit ontzettend veel sprek omheen. Het is heel taai. We proberen het als één grote lap, als een soort banaan te pellen. Er gaan echt tientallen kilo's tegelijk af, dus het ruimt lekker op. Volgens mij zit mijn gezicht onder het bloed, onze mondkapjes zijn ook bloederig. We zitten onder de derrie en het ruik ook niet zo lekker."
De ploeg probeerde het werk zo snel mogelijk te voltooien, want de vis moest eigenlijk nog mee op de boot net voor 17.00 's middags. "Het wordt nog kiele-kiele. Maar anders hebben we in ieder geval het grootste gedeelte gedaan." Net voor vijven werd de potvis van het strand gehaald.

Een jongeman van 13,6 meter

Alles voor de wetenschap, daar komt het op neer. Kamminga: "De Universiteit Utrecht doet de pathologie, dus zij kijken naar de organen, doodsoorzaak en eventuele ziektebeelden. En de maaginhoud gaat naar de Wageningen Universiteit, om te kijken of er bijvoorbeeld plastic in zit en om te onderzoeken wat 'ie gegeten heeft. Wij krijgen bij Naturalis in ieder geval een flipper. Het hele skelet is iets te veel van het goede. Wij zorgen ervoor dat de botten beschikbaar zijn voor onderzoek in de toekomst."
Speciale zaken zijn er nog niet gevonden in de potvis. "Maar hij is redelijk lang: 13,6 meter. Dat is groter dan we hadden verwacht, dus dat is opvallend," zegt Kamminga. "Hij zit goed in de spek. Het is nog geen volwassen mannetje, want ze kunnen wel 18 meter worden en dus nog een stuk groter. Hoe oud hij is weten we nog niet, daarvoor telt Universiteit Utrecht de ringen op de tanden. Net zoals bij de jaarringen van een boom. We hebben verder geen parasieten gevonden. Ik weet nog niet wat er uit de organen is gekomen, dat wordt nog bekeken."