Goudzwaard: Friese fractie 'Forum' weet nog niet hoe het verder moet

De Friese Statenfractie die zich heeft afgesplitst van Forum voor Democratie weet nog niet hoe het verder moet, nu één van de fractieleden toch op de landelijke lijst staat van Forum voor Democratie. Dat zegt fractievoorzitter Maarten Goudzwaard. Zelf heeft hij zich aangesloten bij een andere partij. Hij staat ook op de landelijke lijst van die partij.
Eind vorig jaar was er ophef bij Forum voor Democratie, na racistische en homofobe berichten bij de jongerenafdeling. Tal van politici verlieten de partij. Partijprominenten Joost Eerdmans en Annabel Nanninga richtten JA21 op. De Friese fractievoorzitter Maarten Goudzwaard heeft zich bij die partij aangesloten. Het Friese Statenlid Erwin Jousma staat voor Forum voor Democratie op de landelijke kandidatenlijst.
"We zoeken nog een werkzame vorm voor onze fractie", zegt Maarten Goudzwaard in It Polytburo. Dat Jousma terug is gegaan naar de nationale fractie van Forum voor Democratie, zag hij wel aankomen, zegt hij, maar het zorgt niet voor verdeeldheid in de Staten. "We hebben altijd mooi samengewerkt", zegt Goudzwaard, "En we zien genoeg aanknopingspunten om met elkaar door te werken. Het verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie is in de basis goed."
Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 was Forum voor Democratie de grootste winnaar. Als nieuwkomer kreeg de partij meteen zes zetels, en daarmee was de partij de één-na-grootste van de provincie.