Commissaris Brok zet kritische noot bij coronabeleid Den Haag

Commissaris van de Koning Arno Brok heeft in zijn traditionele nieuwjaarstoespraak kritische kanttekeningen gezet bij het coronabeleid van de regering in Den Haag. Volgens Brok is het opvallend dat woorden als 'nagelstudio' en 'massagesalon' op persconferenties over de coronamaatregelen vaker zijn gevallen dan woorden als 'museum' en 'creatieve sector'.
De toespraak in 2019 © Omrop Fryslân, Timo Jepkema

"Onbegrijpelijk!"

Broks toespraak was online. Dat 'museum' en 'creatieve sector' minder vaak worden genoemd vindt de commissaris vreemd. "Onbegrijpelijk! Want cultuur is de humuslaag van de maatschappij. Het zorgt voor zuurstof voor de geest," stelt Brok.
"Iedereen verlengt naar onze openluchtspelen, concerten, het skûtsjesilen en musea. Ik hoop dat cultuurevenementen ons leven dit jaar opnieuw kleur zullen geven."
'Rijksheer' Brok deed zijn toespraak vanuit de Statenzaal van het Provinciehuis in Leeuwarden: "Op 3 maart is het 125 jaar geleden dat commissaris van de Koningin Binnert Philip van Harinxma thoe Slooten deze Statenzaal opende. Nog altijd een van de mooiste monumentale ruimten in onze provincie. Dit is de plek waar ons provinciale parlement, de Provinciale Staten, de besluiten over de toekomst van onze provincie neemt," zei Brok.
Hij besloot zijn toespraak met een nieuwjaarswens: "Uit naam van het college van Gedeputeerde Staten wens ik u voor het nieuwe jaar gezondheid en geluk toe. Vanuit mijn persoonlijke perspectief: zegen. Ik hoop dat wij elkaar in 2021 weer fysiek mogen ontmoeten in de provincie die ons verbindt."