Vinvis verrot op het Wad: "De geur is wel een dingetje"

Het heeft wel twee weken geduurd voordat andere dieren in de gaten kregen dat er een dode vinvis lag op de Rottumerplaat. Dat zegt Christiaan Kooistra van Rijkswaterstaat. Het dier is onderdeel van een wetenschappelijk experiment. Onderzoekers hadden verwacht dat andere dieren er eerder op af zouden komen.
© The Fieldwork Company
Eind november spoelde de dwergvinvis aan op Rottumerplaat. Natuurbeheerders hebben het kadaver laten liggen om te onderzoeken wat er gebeurt als het vergaat. Dat kan bijna alleen maar op de Rottumerplaat: een onbewoond eiland waar geen mensen komen. Het dier is met een trekker het eiland op getrokken, zodat het kadaver bij hoog water niet weer in zee spoelt.

Big Brother op de Rottumerplaat

Wetenschappers houden het kadaver met camera's in de gaten. Fotocamera's, want een permanente videoverbinding is er niet. Eens per maand kunnen ze de videokaartjes ophalen, waar bewegende beelden op staan. "De geur is dan wel een dingetje." Rotte vissen stinken. Bij vinvissen is dat niet anders.
Volgens Kooistra was het eerste dier dat in de gaten kreeg dat er een vinvis op het eiland lag een ekster. Die kwam net voor de kerstdagen in beeld. "We dachten van tevoren dat het na vijf dagen wel iets zou opleveren", zegt hij.

Verrottingsproces duurt lang

Het verrottingsproces duurt langer dan van tevoren werd gedacht, zegt Kooistra. Nu zijn er zwarte plekken te zien, op de foto's. "Het begin is er, maar we hadden gedacht dat het sneller zou gaan."
Dat de situatie op het onbewoonde Waddeneiland anders is dan van tevoren werd gedacht, is nu al winst, zegt Kooistra. "We laten ons verrassen."