Patyna: communicatie over omvorming reguliere keukens tot 'patatkeukens' had beter gekund

Zorgorganisatie Patyna brengt het aantal keukens in de verschillende locaties terug van twaalf naar één. De organisatie doet dat naar eigen zeggen omdat de doelgroep veranderd is. De huidige bewoners hebben behoefte aan complexere zorg. Zij schuiven niet meer zo gemakkelijk aan in een restaurant in een zorginstelling, maar eten bijvoorbeeld in kleinere groepen op de eigen afdeling.
© creative commons
Tegelijkertijd gaat het ook om een forse bezuiniging van meer dan een miljoen euro per jaar. Er blijft één centrale keuken over waar regulier gekookt wordt. De andere elf restaurants krijgen een zogenaamde satellietkeuken, voor gerechten, zoals bijvoorbeeld patat, die erg in kwaliteit achteruit gaan bij een langere levertijd.
Het besluit heeft voor veel onrust gezorgd onder het keukenpersoneel en bij de bewoners. Bestuurder Elo Gramsbergen van Patyna begrijpt dat wel. De manier van communiceren had veel beter gekund, zegt hij. "Het verdient niet de schoonheidsprijs. We moeten een inhaalslag maken en zullen voor het weekeinde een bericht doen uitgaan waarin we uitleggen wat de bedoeling is. Daarmee hopen we veel onrust weg te nemen."
Er is in overleg met de vakbonden een sociaal plan gemaakt met een looptijd van vier jaar. Personeelsleden die hun baan verliezen krijgen hulp bij het vinden van een nieuwe baan.
Elo Gramsbergen, Patyna