Veehouders willen 150 km lang hek om Fryslân heen om wolf te keren
Drie Friese schapenhouders en twee melkveehouders, verenigd in de stichting Wolvenhek Fryslân, willen een hek bouwen op de Friese provinciegrens om de wolf buiten de deur te houden. Het hek moet zo'n anderhalve meter hoog worden en wordt over 150 kilometer provinciegrens getrokken. De plannen kosten volgens de stichting anderhalf tot twee miljoen euro. De veehouders presenteren het plan donderdagmiddag in Den Haag.
Hek om Fryslân heen om wolven te keren
De wolf heeft zich jarenlang niet laten zien in Nederland, maar afgelopen jaar maakte het roofdier een comeback. Er werden meerdere keren schapen doodgebeten. In juni dienden vier provinciale partijen een motie in tegen de komst van de wolf in Fryslân. Vijf maanden later zei gedeputeerde Klaas Fokkinga van de FNP echter dat er geen maatregels konden worden genomen in verband met Europese wetgeving.
"Veel dieren zullen binnen 10 jaar uit de wei verdwijnen door de snelle en ongelimiteerde uitbreiding van de wolf. Over vijf jaar heeft Nederland te maken met 50 tot 150 zwervende en gevestigde wolven", zeggen de veehouders in de stichting. "Het is een keuze: of de wolf, of het vee in het land", aldus Jehan Bouma, de voorzitter van de stichting.
Overheidssteun
De overheid wil veehouders helpen door de aanschaf van wolfkerende rasters te subsidiëren, maar volgens de stichting is dat voor individuele bedrijven niet haalbaar. Het levert veel extra werk op en dat wordt niet vergoed. De overheid vergoedt op dit moment nog de schade van doodgebeten dieren, maar over een aantal jaar is dat niet meer het geval als de veehouders geen afrastering plaatsen. 'Schade is je eigen schuld als je het niet doet', zou het argument dan zijn.
Het hek zou tussen de anderhalve meter en 1,70 meter hoog moeten worden. "Uit studies en meer blijkt dat een hek van 1,70 meter hoog met een stroomdraad erboven hoog genoeg is om de wolf te keren", vertelt Bouma.

Als alle veehouders de rasters wel aanschaffen, zou dat de provincie meer dan 10 miljoen euro kosten. "Het is zeer de vraag of de politiek daar uiteindelijk wel toe bereid is", zegt de stichting. Daarnaast zou het open landschap te veel veranderen als iedereen afrasteringen en hekken plaatst.
"Kortom: het beleid van 'leren leven met de wolf' door preventieve rasters te verstrekken is een schijnoplossing en leidt ertoe dat veehouders straks ook nog zelf de schuld krijgen als ze dieren verliezen aan de wolf", schrijft de stichting op hun website.
Kosten: anderhalf tot twee miljoen euro
Een wolvenhek op de buitengrens van Fryslân zou veel kopzorgen moeten voorkomen en daarnaast het open landschap niet aantasten. De grens van het IJsselmeer tot aan het Lauwersmeer vraagt zo'n 150 kilometer aan hekken, waarbij het hek volgens Bouma voor de natuurgebieden langs gaat. "We willen de natuurgebieden op de rand van Fryslân, Groningen en Drenthe er niet bij in flappen. Die laten wij erbuiten", zegt de voorzitter.
Op de plaatsen waar geen hek mogelijk is, zoals geasfalteerde stukken van de grens, wil de stichting de gebieden onaantrekkelijk maken voor wolven. Dit kan bijvoorbeeld door een hek van zo'n vijftig meter aan beide kanten van een weg te plaatsen, zo staat te lezen op hun website.
De stichting schat dat het hek zo'n anderhalf tot twee miljoen euro zal kosten. Daarmee zouden volgens de stichting de maatschappelijke kosten flink lager zijn dan wanneer overal individuele wolvenrasters worden geplaatst. Stichting Wolvenhek Fryslân presenteert zijn plan voor het 150 kilometer lange hek donderdagmiddag in Den Haag.
Provincie: onmogelijk idee
Gedeputeerde Klaas Fokkinga moet nog uitzoeken hoe het juridisch precies zit, maar zegt dat het idee van de veehouders niet haalbaar is. "Als ze letterlijk een hek om de provincie willen zetten, is dat een onmogelijk plan." Dat zou dan dwars door het terrein van sommige mensen moeten. De initiatiefnemers van het hek zeggen dat ze in gesprek willen met alle boeren bij wie het hek door het terrein zou lopen.

Jehan Bouma, voorzitter van stichting Wolvenhek Fryslân