Tall Ship Europa ruilt pinguïns van Antarctica in voor Harlinger Havenmantsje

Tall Ship de Europa zeilt normaal gesproken over de hele wereld, maar de traditionele zeilroutes zijn ingeruild voor een tochtje van West-Terschelling naar de haven van Harlingen. De tocht over het was is heel wat anders dan de grote oceanen en de concurrenten die het schip normaal aandoet. De komende weken blijft het 56 meter lange schip bij 't Havenmantsje in Harlingen liggen.
Bark Europa
Vanwege de coronacrisis konden de expedities naar Antarctica niet doorgaan en daarom lag het schip noodgedwongen in de haven van Terschelling. Maar woensdagochtend heeft het schip met de naam Europa koers gezet naar Harlingen. En dat is uniek, want het schip komt normaal gesproken amper in Nederland.
"We hebben maar vier uurtjes gevaren en dat is toch anders dan dat we continu varen, zoals normaal. Het is wel spannender varen op de Waddenzee. Er gebeurt wat meer en je moet wat meer opletten. Er is meer scheepvaart en het is wat ondieper. Maar voor de rest is het natuurlijk totaal niet waar wij voor gemaakt zijn. We zijn best wel een groot schip en dwars getuigd en die schepen zijn gemaakt om op de oceaan te varen", vertelt Jelte Hibma, kapitein op de Europa.

Pitstop in Harlingen

"Harlingen is ook heel mooi, maar wel anders". Terwijl het schip normaal gesproken om het ijs van Antarctica zeilt tussen de pinguïns en de walvissen, krijgt het nu een opknapbeurt in de Friese havenstad. "Normaal hebben we veel geld en weinig tijd en nu hebben we veel tijd, maar weinig geld. We zijn dus veel aan het klussen", vertelt Hibma. Met de vaste bemanning van acht personen wordt onder andere gewerkt aan de hutten in het schip.
Jelte Hibma © Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Kapitein Jelte Hibma vertelt dat het zeilen op het Wad heel anders is dan op de oceaan:
In Harlingen is de organisatie van de Tall Ships Races blij met de komst van Europa. "Het zijn prachtige schepen en Harlingen wil zich graag neerzetten als dé tall ship-haven van Nederland. Daarom is het ook heel mooi dat er buiten het evenement van Tall Ship Harlingen om de vier jaar hier ook zo nu en dan tall ships liggen", zegt projectdirecteur van Tall Ship Races Harlingen 2022, Lieuwe Krol.

Tall Ship Experience

Naast het grote evenement in 2022 wil de organisatie ook een Tall Ships Experience openen. "Aan de nieuwe Willemshaven in een loods willen wij een experience-centrum maken. Daar liggen ook altijd veel mooie, oude schepen en de bruine vloot ligt daar. Het is de bedoeling dat iedereen die dat interessant vindt daar alles kan vinden over de geschiedenis van de tall ships, maar ook informatie over het evenement in Harlingen kunnen vinden", vertelt Krol. Het centrum is vooral bedoeld om de jongeren enthousiast te krijgen. "Wij hopen dat jongeren trainee willen zijn op een van de tochten van de zeilschepen. Want wij willen eigenlijk in 2022 weer 350 trainees mee hebben op de schepen", legt Krol uit.
De Tall Ships Experience wordt aangekleed met foto's, audio- en videofragmenten. Dit zijn bijvoorbeeld films van eerdere trainees. De ruimte wordt naar verwachting op 1 april van dit jaar geopend.
Projectdirecteur van Tall Ships Races 2022 Lieuwe Krol is blij met het schip in Harlingen
Lieuwe Krol © Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek