CBS: Meer krimpgebieden in Fryslân door verhuizingen en afnemende immigratie

In 2020 is de bevolkingsgroei in Fryslân nog kleiner dan in het jaar ervoor. In 2019 nam in drie van de achttien Friese gemeenten de bevolking af, maar in 2020 gebeurde dat in zeven van de achttien gemeenten. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die dinsdag verschijnen.
© Omrop Fryslân
Op Schiermonnikoog, in Smallingerland, Ooststellingwerf, Terschelling, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke is de bevolking vorig jaar gekrompen. Het jaar ervoor gebeurde dat nog alleen in Harlingen, Ooststellingwerf en Achtkarspelen.
De grootste afname van de bevolking was afgelopen jaar op Schiermonnikoog. Het eiland heeft echter zo'n klein inwonertal dat met een paar verhuizingen de bevolking al flink krimpt. De eerste grote gemeente met krimp is Smallingerland. De krimp in Smallingerland is vooral te wijten aan een groot aantal verhuizingen naar andere gemeenten.
Over de hele breedte is de krimp in Friese gemeenten te wijten aan afnemende immigratie. Die was in Smallingerland nog redelijk hoog, maar kon de vele verhuizingen niet compenseren.
Zie je onderstaande grafieken niet goed, klik dan hier
De grootste bevolkingstoename vorig jaar was op Vlieland, maar ook hier geldt dat de Vlielandse gemeenschap een heel kleine is. Als er maar een paar mensen naar Vlieland verhuizen groeit de bevolking procentueel heel snel.
De eerste grote gemeente met een bevolkingsgroei is Weststellingwerf. Voor iedere duizend inwoners van deze gemeente kwamen daar in 2020 bijna tien inwoners bij door verhuizingen vanuit andere gemeenten.