Burgemeester Waanders: 'Discussie over vuurwerk moet gevoerd worden'

Burgemeester Waanders van de gemeente Waadhoeke vindt dat er in de discussie moet komen over een eventueel definitief vuurwerkverbod met oud en nieuw. Volgens haar is de oudjaarsnacht verreweg de gevaarlijkste van het jaar met de meeste gewonden. Daarbij komt het probleem van de bedreigingen en aanvallen met vuurwerk en andere voorwerpen op hulpverleners.
It nijsfoarum fan Buro de Vries mei Marga Waanders © Simone Scheffer
Volgens Waanders moet er nu echt eens goede gekeken worden naar hoe dat anders kan. Er zou dan volgens haar gekeken kunnen worden naar alternatieven als centrale vuurwerkshows. Volgens haar is er bijna geen ander land rondom ons dat dit nog toelaat. "We zijn zo ongeveer het laatste land in Europa dat het op deze manier doet", zegt ze.
Burgemeester Waanders over vuurwerk
Tweede Kamerlid Aukje de Vries voor de VVD is het niet met Waanders eens. Wel moeten mensen met illegaal vuurwerk hard aangepakt worden en moet gekeken worden hoe we afspraken kunnen maken met bijvoorbeeld Duitsland om te kijken hoe je de verkoop van zwaar vuurwerk tegen kunt gaan.
Kandidaat voor de Tweede Kamer-verkiezingen voor Forum voor Democratie Johan Talsma is het met De Vries eens. Vuurwerk is een traditie, vindt hij. Dat moet je volgens hem mooi zo houden.
It nijsfoarum in Buro de Vries