Meer dan 22.000 euro opgehaald voor verdachten "carbid akkefietje" Joure

Een doneeractie voor de verdachten van het laten afgaan van een carbidkanon in Joure heeft al meer dan 22.000 euro opgeleverd. De crowdfundingsactie, met de omschrijving "carbid akkefietje", werd zaterdagavond opgezet en leverde in twee uur al bijna 8.000 euro op. Wat precies de bestemming is van het geld, is niet duidelijk.
© Martin de Jong Fotografie
Aan de Tolhûswei ging op oudejaarsavond een carbidkanon af. Daarbij sprongen de ruiten van Hotel Anne-Klare. Ook andere gebouwen liepen schade op. Twaalf mannen, die zeiden daarvoor verantwoordelijk te zijn, meldden zich op het politiebureau.
Het gaat om een man van 27 jaar oud, een van 23, een van 22, zes van 21 en drie van 20. Elf van hen komen uit de gemeente De Fryske Marren en een van hen komt uit de gemeente Heerenveen.
Het twaalftal heeft enige tijd vastgezeten, maar is inmiddels weer op vrije voeten. Ze hebben verklaard dat het kanon per ongeluk afging en zeggen de ontstane schade te willen vergoeden. Die loopt echter op tot in de tienduizenden euro's, zo verklaarde hoteleigenaar Ardi Anker.

'Vervelende inschattingsfout'

Zaterdagavond is er een crowdfundingsside aangemaakt om geld op te halen voor de mannen. Bij de omschrijving staat: 'Allemaal jong geweest. Carbid akkefietje'
De motivatie voor de geldinzamelactie leest: "Na een vervelende inschattingsfout willen we de jongens die zichzelf hebben gemeld en staan voor de schade een hart onder de riem steken!! Elk weekend wordt er door het hele land van alles vernield en niemand is thuis. Deze jongens wel."

Grote bedragen

De actie leverde in twee uur al zo'n 8.000 euro op en zondagochtend stond de teller al op meer dan 22.000 euro uit ruim 1.250 donaties.
Er worden grote bedragen gedoneerd. Het hoogste tot nu toe is 509 euro, van iemand die trots zegt te zijn op het twaalftal omdat ze "staan voor hun daden". Een ander draagt 250 euro bij: "Beslist geen opzet! Ze staan wel voor de schade!", zo motiveert die persoon zijn donatie.

Doel onbekend

De doneeractie staat op naam van 'Ut giet net altiid sa ut mut'. Wie er precies achter de doneeractie zit of zitten, is niet duidelijk. Waar het geld heen gaat, wordt ook niet duidelijk op de doneerpagina. Zo wordt er niet vermeld of het bedoeld is om bijvoorbeeld de schade in het dorp te vergoeden of voor eventuele proceskosten van de verdachten.
De politie benadrukt zondag dat voor hen nog geen uitgemaakte zaak is dat geen sprake was van een moedwillige actie. Er liggen op dit moment wel aanklachten voor poging tot mishandeling tegen de mannen. Het Openbaar Ministerie moet nog bepalen wat de twaalf precies ten laste wordt gelegd.