Schulting oppermachtig op eerste dag NK allround, ook De Vries en De Laat op koers

Shorttrackers Suzanne Schulting uit Heerenveen, Rianne de Vries uit Akkrum, Itzhak de Laat uit Leeuwarden en Daan Breeuwsma uit Akkrum hebben de eerste dag van het NK allround in Thialf foutloos overleefd. Schulting won zelfs al haar races. Titelverdedigster Sven Roes uit Gytsjerk en Sjinkie Knegt uit Bantega liepen op de 1.500 meter averij op.
© Orange Pictures
Op het NK allround rijden de mannen en de vrouwen een 500, 1.000 en 1.500 meter. In de finales zijn punten te verdienen voor het klassement. De rijder met de meeste punten is de nieuwe Nederlands kampioen. In 2020 gingen die titels naar Sven Roes en Suzanne Schulting.
Daarnaast ligt er voor de winnaar een ticket voor het EK shorttrack klaar. Itzhak de Laat en Suzanne Schulting zijn al geplaatst voor dat EK.
Op de eerste dag stonden de kwartfinales op de 500 en 1.000 meter, en de halve finales op de 1.500 meter op het programma. Op de eerste afstand, de 1.000 meter, lieten Dennis Visser uit Lemmer, Hessel van Berkum uit Stiens, Femke de Boer uit Stiens en Anne-Floor Otter uit Heerenveen direct al steekjes vallen. Zij haalden de halve finales niet. Otter, die laatste werd in haar race, ging daarna ook niet meer van start.
Op de kortste afstand waren het Jasper Brunsmann uit Oppenhuizen en Van Berkum die al in de heats werden uitgeschakeld. Visser kwam de heats nog wel door, maar werd in de kwartfinale laatste en ging dus niet door naar de halve finales op zondag. Ook De Boer werd bij de vrouwen uitgeschakeld in de kwartfinale.

Knegt krijgt straf

Knegt reed tot de laatste race van de dag nog foutloos, maar op de 1.500 meter kreeg de olympisch medaillewinnaar een straf. Daardoor mag hij de finale op zondag niet rijden. Roes ging op diezelfde afstand onderuit en reed de race daardoor niet uit. Visser, Van Berkum en De Boer eindigden niet bij de beste drie en zijn dus veroordeeld tot de B-finale.
De andere nog deelnemende Friezen kwalificeerden zich wel voor de finale op de 1.500 meter. Schulting won haar halve finale en won daarmee al haar races van zaterdag.
Op zondag staan de finales op de 500, 1.000 en 1,500 meter op het programma en worden de punten voor het klassement verdeeld.