Fietselfstedentocht, PC en Hengstenkeuring gaan in 2021 hoe dan ook door

Er wordt hoe dan ook gefietst in Fryslân dit jaar. De Fietselfstedentocht kon in 2020 niet doorgaan in de gebruikelijke vorm, maar voorzitter Stephan Rekker verzekert dat er dit jaar iets komt. Als het niet op de traditionele pinkstermaandag kan, dan op een andere manier.
De Fietselfstedentocht in het centrum van Bolsward © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Stephan Rekker over de plannen voor 2021
"Je moet positief blijven", zegt Rekker. "Ook in moeilijke omstandigheden. Dat wordt van ons verwacht, maar ik ben het van mezelf ook wel." Toch heeft ook Rekker het afgelopen jaar wel eens gebaald. "Je wilt iets organiseren en realiseren. Maar in 2021 gaan we ertegenaan."
In 2020 was het met de coronabeperkingen onmogelijk om een echte Fietselfstedentocht te houden. Deelnemers konden virtueel meedoen. "We zeiden: we doen wel íéts, want niets doen zit niet in ons bloed."

Doel om te trainen

Mocht de traditionele Fietselfstedentocht op pinkstermaandag ook in 2021 niet door kunnen gaan, dan heeft de organisatie een alternatief. "Want deelnemers moeten ook een stip op de horizon hebben, dan hebben ze iets om voor te trainen. We vinden het belangrijk dat mensen in beweging blijven en een doel hebben om te trainen."
Er zijn plannen om een app te ontwikkelen. Gebruikers hebben dan negentien uur om de tocht te volbrengen. Iedereen kan zelf bepalen waar en wanneer de kilometers worden gefietst. "Dan kun je ook langs stempelposten fietsen, dan krijg je een elektronische stempel. Je kunt gewoon doorfietsen." De app is nog in ontwikkeling.

PC hoopt op vaccins

Niet alleen het fietsen gaat door, ook de belangrijkste kaatspartij van het jaar wordt gehouden. Dat zegt PC-voorzitter Ids Hellinga. "In 2021 is er gewoon een PC. Punt. Er is licht aan het eind van de tunnel, nu er kan worden ingeënt."
Het Sjûkelân in Franeker © Orange Pictures
Ien PC dy't net trochgiet is al slim genôch, mar twa sil ús net gebeure.
PC-foarsitter Ids Hellinga
Hellinga denkt dat de PC kan worden gehouden op de traditionele vijfde woensdag van juli, dus op 4 augustus. "Dat moet passen." Maar ook als het dan niet lukt komt er toch een PC. "Vorig jaar hebben we al allerlei scenario's bedacht, die liggen ook klaar voor 2021. We hebben het liefst een PC met alles erop en eraan: volle tribunes, een receptie, een rondrit met de koets. Dus mocht 4 augustus toch te vroeg zijn, dan denken we eerder aan een later moment dan dat we half werk leveren."
Maar hij gaat dus door. "Eén PC die niet doorgaat is al erg, maar twee gaat ons niet gebeuren. Wat dat betreft staan we er als commissie vrij stellig in."

Hengstenkeuring zonder publiek

Hellinga is ook directeur van het KFPS, het paardenstamboek. De hengstenkeuring is al over twee weken, maar ook die gaat gewoon door. "Het heeft wel een andere opzet: zonder publiek, geen Friesian Proms, maar het keuringsgebeuren moet gewoon doorgaan. Je selecteert, je fokt. Dat is het belangrijkste."
De hengstenkeuring van 2019 in het WTC in Leeuwarden © Omrop Fryslân
Voordeel is dat iedereen het thuis kan volgen. "Het moet zonder publiek, maar we zenden het uit bij Omrop Fryslân. Andere jaren zaten er ook vier of vijf keer zoveel mensen voor de televisie dan er in het WTC zaten. We proberen dat mensen thuis zo weinig mogelijk verschil merken."
En de paarden, missen die het publiek niet? Daar maakt Hellinga zich niet zoveel zorgen over. "Die gaan zich wel goed laten zien."