Oudjaarsstunt Oldeberkoop: De Geitefok komt met Jip-en-Jannekestatement

Oudjaarsvereniging De Geitefok van Oldeberkoop heeft het beeld van Jip en Janneke uit Zaltbommel weggehaald. De stripfiguurtjes raakten in november in opspraak omdat ze stereotyperend en rolbevestigend zouden zijn. "Reden genoeg voor De Geitefok om de twee buurkinderen uit de bekende kinderverhalen van hun sokkel te halen," schrijft De Geitefok.
Aldjiersstunt Aldeberkeap: De Geitefok komt mei Jip-en-Jannekestatement
De stunt heeft wel een achterliggende bedoeling: het 'iconische stripduo' behouden. Nederland verandert snel, zo laat Jan-Bart Hof als voorzitter van De Geitefok weten. Dat Jip en Janneke nu ook op de snijtafel liggen, dat gaat volgens hem net te ver. "We kijken soms met een schuin oog naar wat er zich in de Randstad afspeelt. Waar zijn ze toch mee bezig?! Wij Friezen zijn veel te nuchter voor dat soort onzin."

Jubileum

Met de stunt viert De Geitefok ook het 75-jarig jubileum, het is daarmee de oudste oudjaarsvereniging van het land. Hof ziet het als cultureel erfgoed van het Noorden. "Net als dat Jip en Janneke deel uitmaken van de landelijke Nederlandse cultuur. Wie is er niet groot mee geworden?"
De club belooft het beeld van Jip en Janneke in het nieuwe jaar weer schoon en heel terug te brengen. "En als ze het niet terug willen hebben, dan krijgt het een mooie plek in Oldeberkoop," zegt Hof.