Natuur in het coronajaar: steeds meer mensen, maar ook meer vernielingen en droogte

Omdat we dit jaar nauwelijks iets konden doen in verband met de beperkende coronamaatregelen, waren er steeds meer mensen die de natuur introkken. Maar daar werd niet alleen gefietst of gewandeld; in diezelfde natuurgebieden waren er ook vernielingen. Daarnaast was het een droog en heet jaar, en zo was er in bijvoorbeeld Bakkeveen een brand.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Boswachter Henk-Jan van der Veen van Staatsbosbeheer denkt dat wij ook in Fryslân steeds meer waardering kregen voor de natuur in dit coronajaar. "Als ik zo om me heen kijk: er wandelen meer mensen, er fietsen meer mensen in de natuur."
Maar de andere kant van het verhaal is de overlast: vernielingen, brand zoals bij de vogelkijkhut bij Ezumazijl en natuurlijk het storen van de dieren.
"Met name in de broedperiode heb ik wel gezien dat als mensen hun hond loslaten lopen in bossen of weilanden dat dat broedende vogels stoort", zegt Van der Veen hierover. "Wat we vaak zien is dat loslopende honden ook reeën grijpen. Dat is een heel bloederig tafereel."

Watertekorten

Maar er is nog een verschijnsel waar Staatsbosbeheer de handen vol aan had in 2020: het wisselende weer. In maart werd het onverwacht zeer droog. "Halverwege de maand sloeg het weer om, dan krijg je met enorme watertekorten te maken, waterverdamping, dan moet je wel nadenken over waar je het water vandaan haalt", zegt Van der Veen.
Volgens de boswachter is voornamelijk het kwelwater goed voor de zeldzamer natuur. "Vooral aan dat kwelwater ontstaan een gebrek, en juist de zeldzame soorten groeien daar bij. Als je dat gaat missen heb je een probleem."
Henk-Jan van der Veen van Staatsbosbeheer