Niet golfen door wateroverlast op de banen: "Het wordt een grote modderpoel"

Een van de meest coronabestendige buitensporten, het golfen, kan niet meer bij alle clubs worden beoefend. Omdat er de afgelopen tijd veel regen is gevallen, zijn de golfbanen ondergelopen. De terreinen bij Leeuwarden en Oudemirdum zijn gesloten. En dat terwijl de sport juist in coronatijd zo populair werd.
Golfbaan gesloten
Zo heeft de Leeuwarder golfclub De Groene Ster de baan moeten sluiten. Als het zonnetje schijnt, willen liefhebbers wel een balletje slaan, maar op het terrein liggen allemaal waterplassen. De meeste delen liggen lager dan de omgeving. De baan is uit voorzorg afgesloten voor het publiek.
"Het eerste waar je mee stopt, dat zijn de handycars", legt bestuurslid Jan Heidstra uit. "Dat zijn de karretjes waar je mee kunt rijden. Die hebben nogal een gewicht en dan zak je snel weg in de modder. We laten ze al een tijdje niet meer toe op de baan." Nu kunnen ook de trolleys en golfers net meer worden toegelaten. Het zou de grond vernielen.
Wetteroerlêst by golfbaan de Groene Ster © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Het ging dit jaar juist heel goed met de club, met een recordaantal nieuwe leden. Vooral vanwege corona is het golfen populair geworden. "De belangstelling is enorm toegenomen. Niet alleen hier, maar ook landelijk", weet Heidstra. "We hebben er zo'n tweehonderd leden bijgekregen, waarvan 125 mensen die voor het eerst zijn begonnen met golfen. Jong en oud."
Ook de baan van Golfclub Gaasterland in Oudemirdum is gesloten vanwege wateroverlast. Beetsterzwaag en Heerenveen zijn wel open. De Leeuwarder golfbaan hoopt op 2 januari het terrein weer te kunnen openen.
Verslaggever Ronnie Porte ziet hoe zompig de golfbaan in Leeuwarden is