Middenin de kettingbotsing op oudejaarsdag 2019: "Ik dacht, dit overleef ik niet"

Het is donderdag in jaar geleden dat er tientallen auto's op elkaar botsten in dichte mist bij Akkrum. Bij get ongeluk op de A32 kwam een 58-jarige vrouw om het leven en raakten zo'n tien mensen gewond. De mist overvalt 's avonds tientallen automobilisten op de snelweg en de meldkamer van de hulpdiensten wordt platgebeld. Er is paniek, chaos en ravage. De ene na de andere auto botst op elkaar. Een van de automobilisten is Geert Paulusma uit Boornbergum. Hij kijkt voor ons terug op die bizarre avond.
Dodelijk ongeluk oudjaarsdag 2019
De mist kwam uit het niets, vertelt Paulusma. "Ik kwam vanuit Joure en we zouden naar Leeuwarden, naar de vader van mijn vriendin. Die lag in een revalidatiecentrum. Er was verder ook helemaal niets aan de hand, dus we reden die kant op. Dan rijd je en ineens - dan ben ik blij dat iedereen hetzelfde verhaal heeft - was het net of deed iemand een laken om he hoofd heen. Je zag helemaal niets meer.
"Toen was het remmen, remmen en een beetje paniek. Na een paar seconden kom je uit de mist en toen zag ik twee of drie auto's staan. Volgens mijn vriendin heb ik nog geprobeerd eromheen te sturen. Maar ik ben er bovenop geknald."

Volle snelheid

"We zouden eruit, maar toen zei ze: blijven zitten want nu komen ze van achteren. En dat was ook zo. Ze kwamen van achteren en van links en rechts en alle klanten vlogen ze bovenop je", vertelt Paulusma. Hij beleefde daarna rare momenten.
© Jaring Rispens - CAMJO Media
"Ik zag de auto's aankomen met het idee, pas op, we staan hier stil. Maar die hadden hetzelfde als mij, denk ik. Je rijdt, je hebt vrij zicht, en in eens heb je die witte band om je heen. Dus je zag ze gewoon met volle snelheid bovenop je knallen, dat was het rare. En toen het bij ons stil werd, begon het op de andere kant. Het was echt chaos, dat zag je aan iedereen die uitstapte."

"Ik dacht, dit overleef ik niet"

Paulusma heeft flink last gehad van het ongeluk. "Ik was de eerste tijd wel echt bang om te rijden. Ik heb therapie gedaan, dat heeft bij mij heel erg geholpen. Ik ben wel anders gaan rijden, ik ben wat dat betreft een vervelende bijrijder geworden, want ik reageer heel erg op remlichten en mensen die afslaan."
"Het belangrijkste wat ik ervan onthouden heb is dat ik heel blij ben dat ik er nog ben. In de paar seconden dat het gebeurde dacht ik, dit overleef ik niet. Het allerergste is natuurlijk dat er een gezin thuiszit waar de vrouw, de moeder, de oma nooit meer thuiskomt."
Geert Paulusma