Zangeres Hiske Oosterwijk zet teksten van Gysbert Japicx op moderne muziek

Ook al schreef Gysbert Japicx teksten op psalmen en oude muziek, toch vindt zangeres Hiske Oosterwijk de liederen geschikt voor moderne muziek. Ze schreef nieuwe composities en brengt die de komende tijd uit.
Gysbert Japicx op moderne muzyk set
Op het conservatorium inspireerde Gysbert Japicx Hiske Oosterwijk. Nadat ze zijn liedtekst Jûnbea op muziek uitbracht, kwam de Gysbert Japicx/Holkema-stichting met het verzoek om meer op muziek te zetten. Hiermee wil Oosterwijk zijn naam en werk in ere houden.

Inspiratie uit oude Russische muziek

Oosterwijk is bekend geworden als jazz-zangeres. Ze won een talentenprijs en een Franstalig concours. Met Leny Dijkstra organiseerde ze het project Taal op it Spoar. Ze speelde onder andere in Rusland met een Russische begeleidingsband. Eén van de muzikanten speelt mee op het nieuwe album. Nadat ze op oude Russische muziek werd gewezen, werd ze ook door deze muziek geïnspireerd.
Het werkt goed met de klanken van de Friese taal.
Hiske Oosterwijk over de Russische muziek
"Op zich was het heel 'oubollig'", zegt Oosterwijk, "maar het deed me denken aan de oude melodieën van Gysbert Japicx. Het is heel simpel met korte frasen en veel herhaling. Dit werkt goed met de klanken van de Friese taal en toen dacht ik: dat moet ik gebruiken om composities mee te maken."
De komende maanden brengt ze liederen van Japicx uit op haar muziek. De eerste is Moarnsliet, in januari. In oktober komt er een voorstelling met daarin haar werk.