Recordaantal stemmen uitgebracht op de Fryske top 100

Nog nooit hebben zoveel mensen hun stem uitgebracht op de Fryske top 100 als dit jaar: 10.497. Zij hebben ieder hun vijf favoriete Friese liedjes uitgezocht. Het zijn 2.272 stemmers meer dan vorig jaar. Tweede kerstdag was traditiegetrouw de laatste dag dat mensen konden stemmen.
Lêste stimdei Fryske top 100
Het stemmen begon dit jaar eerder dan normaal: burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden gaf al op 31 oktober het startsein. "Vanwege de corona hebben we de stemperiode wat langer gemaakt", vertelt muziekredacteur Herman Zeilstra van de Fryske top 100. "We hebben ook meer contact gezocht met artiesten, om meer verhalen achter de nummers op te zoeken. Ook op televisie hebben we er meer aan gedaan. Dat allemaal, met het feit dat iedereen opgesloten zat, heeft ervoor gezorgd dat het zo hard ging."
Omrop Fryslân gaf op tweede kerstdag in een speciaal programma aandacht aan de laatste stemdag. Dat programma bestond uit telefoontjes met luisteraars, Friese muziek en optredens van artiesten, zoals Weima & Van der Werf, Sipke de Boer en Grytz en Grize. Hoogtepunt was het reünieconcert van Die Twa. Het duo hield in 2015 op te bestaan.

Jukebox

Alle stemmers maken weer kans op de Fryske top 100-jukebox. De jukebox wordt op 31 december weggegeven in de uitzending. De Fryske top 100 word op oudjaarsdag uitgezonden van 6.00 tot 18.00 uur. Een dag eerder, op woensdag 30 december om 20.30 uur, is er een online quiz over Friese muziek.