Grote zorgen bij bruine vloot, onduidelijkheid over toegezegde miljoenensteun

De bruine vloot maakt zich grote zorgen over de toekomst. Door de coronacrisis kunnen de historische zeilschepen al heel lang niet meer uitvaren met gasten. Het Rijk heeft 15 miljoen euro overheidssteun toegezegd, maar dat geld is er nog steeds niet.
Protest brune float yn aksje foar Pampus © Nynke Elzinga
Afgelopen zomer voerde een groot deel van de bruine vloot actie door letterlijk voor Pampus te liggen bij Amsterdam. Na de actie waren de woordvoerders welkom voor een overleg met staatssecretaris Mona Keijzer. Er werd 15 miljoen euro toegezegd. Daarmee konden schippers en ondernemers in de sector de winter doorkomen, maar het geld is er nog steeds niet, en het is ook niet duidelijk wanneer en of het er nog komt.
Eelke Dijkstra © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Als er een erfenis is, blijk je plotseling veel familie te hebben.
Eelke Dijkstra
Ondernemer en voormalig skûtsje-schipper Eelke Dijkstra: "We dachten dat de discussie zou gaan over wat er onder de bruine vloot valt. Want als er een erfenis is, blijk je plotseling heel veel familie te hebben. Maar de discussie gaat nu ook over het gelijkheidsbeginsel. Er moet staatssteun aan een bepaalde groep worden gegeven."
Als gezegd wordt dat er een bepaald bedrag komt, ga jij ervan uit dat je dat krijgt. En dat is nu onzeker."
Eelke Dijkstra
"We vielen achterover van verbazing dat deze discussie nu nog gevoerd moest worden, en ook over de verdeling van het geld. Er zitten bovendien kosten aan verbonden en die gaan er weer vanaf. Als gezegd wordt dat er een bepaald bedrag komt, ga jij ervan uit dat je dat krijgt. En dat is nu uiterst onzeker."

Tijdelijk werk in binnenvaart

De bruine vloot kan in deze moeilijke tijden alleen maar investeren in noodzakelijke dingen. Velen gaan op zoek naar tijdelijk, ander werk, bijvoorbeeld in de binnenvaart of ze doen klussen aan boord. Dijkstra vreest dat een aantal bedrijven technisch gezien al failliet is.

Voorseizoen zonder inkomsten

Volgend jaar wordt heel lastig, zegt Dijkstra. Het is fijn dat er een vaccin komt, maar dat zal niet eerder op grote schaal worden toegepast als in de zomer en dan zit de bruine vloot wel met een gemist voorseizoen. Bovendien boeken de gasten nu niet. En hoe moet het dan als je met groepen wilt varen, vraagt Dijkstra zich af. "De wil is er wel , maar qua organisatie wordt het lastig."
Eelke Dijkstra