Vrachtwagenchauffeur Bas zit vast in Engeland: Kerst op de vluchtstrook?

Het is nog steeds chaos in het Britse Kent, want sinds zondag staan honderden vrachtwagens vast die naar het Europese vasteland willen. De grenzen waren grotendeels dicht vanwege een mutatie van het coronavirus die in Engeland is aangetroffen. Sinds woensdag kunnen chauffeurs met een negatieve test toch nog de pont of trein nemen. Maar het duurt lang. Chauffeur Bas Groeneveld van Boonstra Transport in Haulerwijk vreest dat hij de kerstdagen op een Britse vluchtstrook moet vieren.
Bas Groeneveld yn Kent © Bas Groeneveld
Verplicht de kerstdagen in de truck op de vluchtstrook: het zal je maar overkomen. Geen versierde kersboom met cadeaus eronder, waarschijnlijk ook geen rollade of kalkoen. Het is jammer, zegt Groeneveld. "Maar ik ben niet de enige, er zijn nog heel veel chauffeurs die hetzelfde mee moeten maken. Het liefst zou ik Kerstmis ook thuis willen vieren met mijn vrouw en mijn kindje, maar dat zit er helaas niet in. Dus dan maar in de auto. Vanavond weer even videobellen, dus het contact is verder wel prima."

"Vijf kilometer opgeschoten"

Door de reisbeperkingen die zijn opgelegd vanwege de besmettelijke variant van het coronavirus die in Engeland circuleert, zitten honderden Nederlandse vrachtwagenchauffeurs vast. "Ik ben een paar kilometer vooruitgekomen, maar we zijn nog steeds in afwachting. Ik sta nog steeds op de vluchtstrook in de lange rij tot aan de trein. Ik ben denk ik zo'n vijf kilometer opgeschoten nu, nu weer een paar uur wachten en mondjesmaat wordt het naar de trein toegelaten," zegt Groeneveld.
De rij met vrachtwagens © Bas Groeneveld
Hij hoopt dan ook dat vrijwilligers donderdag met eten komen, zodat hij met Kerstmis ook nog wat te eten heeft. Als dat niet het geval is, zal hij een lange weg naar een supermarkt moeten lopen. "Ik heb nog tot zaterdag wat te eten. Gisteren zijn ze even langsgekomen om een kleinigheidje af te leveren, ik hoop dat ze dat nu weer doen. Gisteravond was de sfeer ook meer gespannen. Er was een aardig toeterprotest en sommige vrachtwagens wilden overdwars gaan staan om een standpunt te maken. Maar dat schiet ook niet op."

Overmacht

Het contact met werkgever Boonstra is goed, zegt Groeneveld. "Hij bekommert zich heel erg om mij en z'n personeel. Daar ben ik blij mee. Hij heeft alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat ik op tijd over kom. Maar dit is echt overmacht, hij kon er echt niets aan doen." Het bedrijf probeert in alle macht om de medewerkers thuis te krijgen, maar tot nu toe zonder succes.

Negatieve test

Op dit moment is hij in de stad Kent en Ashford, een uur rijden van Dover waar duizenden mensen wachten op de overgang. Voordat ze op de boot mogen, moet iedereen een coronatest laten doen. "In de buurt van Kent hebben ze een testplaats, hoorde ik. Maar een ander zei weer dat ze langs komen om een test af te nemen. Er moet per se een negatieve test zijn, anders moet ik in quarantaine," zegt Groeneveld. Hij hoopt dat hij alsnog zo snel mogelijk thuis kan komen.
Chauffeur Bas Groeneveld van Boonstra Transport in Haulerwijk
De rij met vrachtwagens © Bas Groeneveld