Vogelgriep bedreigt ook populatie kanoeten op het Wad

Vogelonderzoekers zijn ontzettend geschrokken van grote aantallen dode kanoeten op het Duitse deel van het Wad door de vogelgriep. "En er is heel veel uitwisseling tussen de vogels hier en in Duitsland", zegt onderzoeker Allert Bijleveld van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel. Hij doet onderzoek naar de kanoet.
Een jonge kanoet bij de Zuiderpier van Harlingen © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De vogelgriep bedreigt de populatie kanoeten op het Wad, zegt onderzoeker Allert Bijleveld
In Duitsland zijn 1.500 dode kanoeten gevonden in een relatief klein gebied. "Dat zijn hele grote aantallen", vindt ook Bijleveld. "Ik kan me niet voorstellen dat hier nog niet is", zegt hij, maar veel concrete meldingen zijn er nog niet.
Vorige week is op de zandplaat Griend nog gekeken of ook daar dode kanoeten aanspoelen, maar dat was niet het geval. Bijleveld: "Dat had ik niet verwacht, maar het is wel goed nieuws." Er zijn al wel verdachte gevallen gemeld op Twitter uit Schotland en Ierland.

Niet uitsterven

Omdat het Wad zo groot is en de vogel relatief klein, is het ook lastig om zicht te krijgen op wat er precies gebeurt. Bijleveld heeft zijn internationale netwerk van vogelonderzoekers wel gevraagd om extra op te letten.
De soort sterft niet uit als er veel vogels doodgaan, maar de populatie krijgt wel een behoorlijke tik. Kanoeten broeden in het Noorden en hebben het momenteel al moeilijk om genoeg jonge vogels op te voeden door de klimaatveranderingen. Als er dan veel jonge vogels doodgaan die voor de reproductie moeten zorgen, heeft dat wel invloed. Hoeveel invloed precies, moet in de loop van de jaren duidelijk worden door internationaal ringonderzoek.