Bezwaren Waddenvereniging tegen gaswinning in Waddenzee afgewezen

De NAM mag doorgaan met het winnen van gas onder drie kleine velden onder en bij de Waddenzee. De Raad van State heeft alle bezwaren van de Waddenvereniging tegen de gaswinning afgewezen.
© Remco de Vries
De hoogste bestuursrechter is het niet eens met de argumenten van de Waddenvereniging en andere tegenstanders dat de verlengde gaswinning in de velden van Moddergat, Lauwersoog, Vierhuizen en Blije zal leiden tot een daadwerkelijke aantasting van het beschermde natuurgebied.
Volgens de Waddenvereniging zakt de bodem sneller als gevolg van de gaswinning. En dat is slecht nieuws als de zeespiegel juist omhoog gaat door de opwarming van de aarde. Dan verdwijnen grote delen van het Wad voorgoed onder water.

'Bodemdaling valt mee'

De Raad van State zegt dat het wel meevalt met die bodemdaling door de gaswinning in de drie kleine gasvelden. De daling zou niet veel sneller gaan dan de stijging door rivierzandafzettingen. Bovendien houden de NAM en het ministerie van Economische Zaken het niveau van de zeebodem in de gaten, zodat er direct kan worden ingegrepen als het uit de hand dreigt te lopen, volgens de Raad van State. Die zegt ook dat de stijging van de zeespiegel minder hard gaat dan eerder voorspeld.
Verder heeft de Raad van State ook geen problemen met de methode waarmee de NAM werkt: fracking. Het gaswinbedrijf spuit onder hoge druk vloeistoffen ook keramiekkorrels in de diepe ondergrond om de bodem los te schudden, zodat het gas gemakkelijker omhoog stroomt. De Waddenvereniging zou niet hebben aangetoond dat het fracken risico's oplevert voor natuur en milieu.
Auke Wouda van de Waddenvereniging