Thialfschutter in hoger beroep vrijgesproken van schieten; wel drie maanden cel voor tonen wapen

De man die ervan werd verdacht dat hij begin 2017 bij ijsstadion Thialf in Heerenveen zakenman Bert Jonker beschoot, is daarvan in hoger beroep vrijgesproken. Volgens de rechter kan niet worden bewezen dat de verdachte heeft geschoten of met voorbedachten rade handelde. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft hem wel veroordeeld tot drie maanden cel voor bedreiging omdat hij een wapen toonde aan Jonker.
Vrijspraak voor Thialfschutter
De straf is veel lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. De aanklager vroeg in hoger beroep om 3,5 jaar cel voor een poging tot doodslag. De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde de 60-jarige man in 2019 tot 2,5 jaar cel wegens zware mishandeling.
De verdachte en het OM gingen in beroep. De verdachte werd aanvankelijk ook verdacht van poging tot afpersing van Jonker, maar dit laat het OM vallen. Hierdoor valt de eis nu lager uit.

Onduidelijk wat er precies gebeurde

Het incident gebeurde op de parkeerplaats. De twee hadden een zakelijk conflict. De verdachte kwam naast de auto van Jonker staan, toen deze wilde vertrekken. Vanaf dat moment lopen de lezingen uiteen.
Volgens Jonker haalde de verdachte een wapen uit zijn zak. Hij reed daarop snel weg. De verdachte heeft vervolgens geschoten, aldus Jonker, die een handwond opliep. Van der W. stelt dat Jonker een wapen bij zich had. Door het wegrijden ging het wapen af en kwam hij, de verdachte, ten val. Een wapen, kogel of huls zijn nooit gevonden.
De verdachte zei eerder al dat hij in januari 2017 vanuit Brazilië naar Nederland was gekomen om met Jonker over hun zakelijke conflict te praten. Hij werd ruim zes maanden later na het schietincident opgepakt in Spanje.

Vrijspraak

Volgens de rechter kan niet worden bewezen dat de verdachte heeft geschoten of met voorbedachten rade handelde. Daarvoor is de verdachte vrijgesproken. Hij is echter wel veroordeeld voor het tonen van een wapen. Daar krijgt hij drie maanden cel voor.