Ondernemers in lockdown: "Wij gaan gewoon door, maar dan met de deuren dicht"

Een boekhandel rond de kerstdagen zonder mensen: het voelt wat onwennig aan. "Het is heel stil en kaal. De boeken zijn heel mooi en levendig, maar er zit geen beweging omheen", zegt Anneke Jager, mede-eigenaar van Boekhandel Burgum. Het gevaar van de lockdown is dat veel mensen hun boeken bij de online boekenreuzen kopen. Kleinere boekenzaken zoals die in Burgum werken daarom hard om hun klanten te behouden.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Jager had niet verwacht dat ze dicht zouden zijn met deze tijd. "Die maandag, toen heb ik eigenlijk nog steeds gedacht: wij zijn een essentiële winkel, wij blijven vast open."
In maart mochten de boekenwinkels open blijven, omdat ze kranten verkopen. "Dat was de joker, de mensen hebben recht op nieuwsgaring. Ik ben er eigenlijk steeds van uit gegaan dat we open zouden blijven. Toen die maandagavond bleek dat we dicht moesten, ik kon het eigenlijk echt niet geloven."
Lang stilstaan hebben Jager en het personeel echter niet gedaan. "We gaan gewoon door natuurlijk, maar dan met de deuren dicht." Ze hadden vantevoren al bedacht dat, mochten ze dicht moeten gaan, ze boeken zouden verkopen. "De dames doen Burgum op hun fietsje, en Franke, mijn 'oare helte', die doet buiten Burgum met het busje."

Veel meer werk

Mensen hebben dan ook meteen bestellingen geplaatst, vertelt de boekhandeleigenaar. "Ik had die dinsdag stapels reserveringen via de website en gewoon via de mail. Ik kon meteen aan de slag. Maar het is wel heel bewerkelijk." Het duurt namelijk veel langer om een bestelling te verwerken dan wanneer mensen aan de kassa komen om te betalen.
"Dat uitzoeken is nog wel eens een gedoe, bijvoorbeeld wanneer ze het bestellen onder één naam, en betalen onder een andere." En dan moeten de boeken ook nog worden bezorgd: "Mijn collega heeft dinsdag wel 35 kilometer door Burgum gefietst, en Franke die is gister nog in Oentsjerk en Oudega geweest. Het is heel tijdrovend."
Verslaggever Johanna Brinkman met Anneke Jager van Boekhandel Burgum
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Er staan alweer veel bestellingen klaar om rond te brengen. Boeken zoals 'Martien', over het leven van Martien Meiland, verkochten dit jaar goed. "En voor rond deze tijd is 'De meeste mensen deugen', van Rutger Bregman ook mooi."

De hele wereld over

Jager vertelt dat mensen veel boeken voor zichzelf bestellen, om de vrije dagen door te komen. "De grote bestseller, voor zover je van een bestseller kunt spreken in deze tijd, is 'Het Grote Bosatlas Puzzelboek'. Een heel leuk boek met vragen over de hele wereld, je kennis wordt op de proef gesteld." Het lijkt bijna een vervanging van de reisgidsen, die nu natuurlijk niet veel meer worden verkocht.
Verslaggever Johanna Brinkman en Anneke Jager over de bestsellers