Ondernemers in lockdown: "De buurtsuper is het sociale hart van het dorp"

De bestellingen bij supermarkt 'Alles ûnder ien dak' worden door heel Fryslân gereden. Volgens Sjouke Wijnsmam, de eigenaar van de winkel in Eastermar, wordt er al sinds het begin van de coronatijd veel besteld. Er staan volgens hem gelukkig altijd mensen klaar om de bestellingen rond te brengen: "Ze staan in de rij. Ik hoef maar een belletje te doen, en dan staat er binnen een uur iemand klaar om iets rond te brengen."
Undernimmers yn lockdown
Net als alle ochtenden, staat Wijnsma dinsdag al vroeg in de winkel om de oven vol te gooien. Het is volgens hem geen slechte dag qua bestellingen. "Wij gaan van Drachten naar Ferwert, overal komen we vandaag."
Het aantal bestellingen is wel gegroeid sinds het begin van de coronacrisis. "Dat zijn allemaal coronaklanten, die we over hebben gehouden van maart, april." Dat is vanuit Eastermar wel ver weg, maar Wijnsma vertelt dat de winkel door de hele provincie heen bezorgt. "Er is geen plaats in Fryslân waar wij niet komen."

Even bellen

Dat er veel bestellingen zijn, is dus niet meer vreemd voor de supermarkt. Dat komt volgens Wijnsma ook omdat mensen bij hen naast online ook telefonisch kunnen bestellen. "Wij pakken alle manieren op. Dat deden we altijd al, maar dan was het meer vanuit de regio. Ik denk dat we nu zo'n vijftig, zestig klanten hebben. We zijn maar klein, dus we hebben de handen vol om dat alle weken rond te krijgen."
Dat hij op meerdere manieren te bereiken is, is volgens hem dan ook wat de buurtsuper van de 'grote jongens' onderscheidt.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Verslaggever Johanna Brinkman met Sjouke Wijnsma
"Ik heb altijd gezegd, wij zijn een kleine Calimero. 'Jij bent groot, maar ik ben klein'", zegt Wijnsma over de relatie tussen zijn winkel en de grote supermarktketens. "Zo'n winkel is het sociale hart van het dorp", zo zegt hij. De praatjes gaan vaak over het nieuws, van persoonlijke ziekteberichten tot aan de situatie in Engeland aan toe. "Er is altijd wel iets om hier te bepraten."

Keerzijde

Maar, ook al is er meer klandizie dan anders, er zit natuurlijk ook een keerzijde aan het verhaal. Met meer klanten komt immers ook meer risico. "Ik vind het wel spannend", aldus Wijnsma. "Wij moeten wel gezond blijven, voor de winkel. Als je niet gezond bent, en je raakt bijvoorbeeld in quarantaine, dan moet de winkel wel dicht. En dat is natuurlijk een financiële strop."
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Verslaggever Johanna Brinkman in de supermarkt in Eastermar