Ziekenhuizen leggen niet-acute zorg volledig stil vanwege oplopende coronabesmettingen

Ziekenhuizen leggen alle niet-acute, planbare zorg stil om de grote toename van het aantal coronapatiënten aan te kunnen. Het aantal bedden op de intensivecareafdelingen wordt uitgebreid naar 1.450 en er moeten ook weer meer patiënten naar Duitsland worden verplaatst. Met die maatregelen wil het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) waarborgen dat de meest kritieke zorg voor alle patiënten kan doorgaan.
Sikehûzen lizze net-akute soarch folslein stil
Dat zou ook gelden voor de niet-acute zorg in het MCL in Leeuwarden, Nij Smellinghe in Drachten, Tjongerskâns in Heerenveen en het Antonius-ziekenhuis in Sneek. De maatregel gaat niet per direct in bij het MCL. Ze bepraten nu de oproep van minister Van Ark van Medische Zorg. "We bereiden het zorgvuldig voor. Vanaf januari zal helaas aan minder patiënten zorg kunnen worden verleend dan nu het geval is. Een deel van de zorg wordt weliswaar uitgesteld, maar niet afgesteld."
Van Ark maakte de maatregelen dinsdag bekend. "Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken", zegt ze. "Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald."
De minister steunt de ziekenhuizen in de extra maatregelen. Ze roept ook iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden. "Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft."

Hoog ziekteverzuim

Het ministerie van Volksgezondheid schetst dat niet alleen het aantal Covid-patiënten oploopt, maar ook het ziekteverzuim onder ziekenhuispersoneel. Door de hoge werkdruk en coronabesmettingen vallen steeds meer medewerkers uit. "Daar komt bij dat de roosters door de kerstperiode nog lastiger in te vullen zijn."
Sikehûs Tjongerschans op It Hearrenfean oan de Thialfweg © Omrop Fryslân, Sian Wierda
De maatregelen zijn dan ook nodig om "personeel vrij te spelen". Ze gelden zowel voor ziekenhuizen als voor zelfstandige klinieken.

Drukte verwacht in januari

De piek van de tweede coronagolf moet voor de ziekenhuizen nog komen. De verwachting is dat het aantal opgenomen coronapatiënten de komende weken verder zal toenemen. In de loop van januari wordt de grootste drukte verwacht. De hoop is dat het aantal nieuwe besmettingen binnenkort zal gaan dalen door de lockdown, maar in ziekenhuizen zal dat pas weken later effect hebben. Mensen die nu net ziek zijn geworden, kunnen immers later in het ziekenhuis belanden.

'Kritieke zorg'

Behandelingen die planbaar zijn, maar toch onder de noemer "kritiek" vallen, worden niet geannuleerd. Medisch specialisten hebben eind oktober criteria opgesteld om het onderscheid te maken tussen kritieke planbare zorg en de overige planbare zorg.
Behandelingen die binnen zes weken noodzakelijk zijn om blijvende gezondheidsschade of verlies van levensjaren te voorkomen, gelden als kritiek. Dat betekent dat de zorg voor kankerpatiënten en mensen met ernstige psychische aandoeningen moet doorgaan. Behandelingen die zonder blijvende schade langer kunnen wachten, worden nu allemaal in de wacht gezet.