Gemeenschappelijk onderkomen voor topsporters in nieuw topsportershuis in Heerenveen

Heerenveen krijgt een nieuw huis speciaal voor topsporters. Tot nu wonen topsporters verspreid over Heerenveen, in bijvoorbeeld appartementen in flats of verzorgingstehuizen. Het nieuwe sportcentrum aan de Heremaweg in moet straks zo'n 80 topsporters een onderkomen bieden.
© Google Street View
De locatie van het topsportershuis is vlak voor Thialf, op het terrein waar eerder woonboulevard Vesta zat en nu Sport- en Lifestylecentre Balans. Balans blijft op die plek, maar een deel van het oude gebouw wordt afgebroken en er komen woonruimtes bij en andere voorzieningen voor sport en gezondheid. Er kunnen sporters van verschillende disciplines in wonen, van schaatsers tot turners.

Elkaar versterken

Het pand aan de Heremaweg is eind 2019 gekocht door Zwanenburg Projecten. Deze firma hoopt dat er eind 2021 groen licht kan komen voor de bouw en verbouw. "Als je een echt topsportklimaat wil hebben dan moet de huisvesting ook op orde zijn", legt Bastiaan Dijk van Zwanenburg Projecten uit. "de woonplekken en de sportvoorzieningen moeten elkaar versterken."

Positief

Sportstad Heerenveen, ijsstadion Thialf en gemeente Heerenveen zijn tot nu toe positief over het idee. De plannen zijn opgezet door Zwanenburg Projecten en it Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO). Stichting Topsport Noord is bezig om de sporters goed te begeleiden en geeft aan het een goed plan te vinden voor de ontwikkeling van talenten.
Bastiaan Dijk van Zwanenburg Projecten