Ondernemers in lockdown: "Klanten passen hun kerstoutfit aan de keukentafel"

In de etalage brandt de kerstversiering nog, maar de kerstsfeer is ver te zoeken bij 'By Nico's Mannenmode' in Bolsward. Sinds afgelopen week maandag zijn de deuren dicht, omdat kledingwinkels niet-essentiële winkels zijn. Een flinke teleurstelling voor ondernemer Nico Galema. "Het is jammer dat we mensen niet kunnen laten zien wat voor moois we in de winkel hebben. We doen enorm ons best om onze goederen te verkopen, maar dan buiten de winkel."
Ondernemers in lockdown
Het nieuws van de harde lockdown kwam maandag hard aan in de kledingwinkel in Bolsward. "December in onze drukste tijd. Dan denk je: 'shit, hoe moet ik deze maand verder?' Dan ga je 's nachts 'ompankoeken' om iets te bedenken om toch onze kleding te kunnen verkopen." Net als collega's kwam Nico met het plan om zijn kleding online te verkopen. "Dat gaat enorm goed. Ik heb gelukkig een grote vaste klantengroep die ons online volgt. Ik heb dinsdag meteen de eerste kleding online gezet."

Nieuwe collectie

Nico opende zijn winkel in oktober 2019. "Ik ben een jonge ondernemer, een maand dicht betekent een flink omzetverlies. Bovendien moet deze kerstcollectie wel weg, want begin volgend jaar komt de nieuwe collectie, dus dan moet de winkel wel leeg zijn. Gelukkig konden we afgelopen week veel kleding online verkopen. We sturen pakketjes op of bezorgen bij mensen thuis. Vader en moeder helpen intussen ook mee. Prachtig."
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Johanna Brinkman bij By Nico's Mannenmode
Nico heeft meerdere bekende kledingmerking in de winkel, waarmee hij zijn klanten op dit moment blij maakt. Alles wat online besteld wordt, pakt Nico en in brengt deze bij de klant thuis. "De klant kan thuis aan de keukentafel passen en wat ze niet hoeven, dat gaat weer mee terug naar de winkel. We helpen mensen ook voor de kerstoutfit. Wij doen advies aan huis, want een colbertjasje ook, dat kun je niet op de tafel neerleggen en zoek het maar uit."

Passen aan de keukentafel

Nico krijgt hulp van zijn vader en moeder, die spullen bezorgen. "Wij moeten natuurlijk wel de maatregelen in acht nemen. Ik mag klanten niet in de winkel ontvangen, maar stilzitten zit niet in mijn bloed. Maar het gaat ontzettend goed, boven verwachting zelfs. We zijn vorige week ook naar klanten buiten de eigen provincie geweest. Mensen zien op facebook onze mooie spullen voorbij komen. Ik verneem dat veel klanten die nog niet bij mij in de winkel zijn geweest, ons nu weten te vinden."
Nico Galema van By Nico's Mannenmode