Toeristen welkom op de Waddeneilanden, maar hotels blijven grotendeels leeg

Hoewel de burgemeesters van de Waddeneilanden eerder dit jaar nog opriepen om vooral niet naar de eilanden te komen, zijn mensen in de kerstvakantie wel welkom. Toch blijft het grotendeels rustig, alleen in de vakantiehuisjes zitten gasten.
De vuurtoren op Ameland © Omrop Fryslân
In het voorjaar waren de eilanden nog coronavrij. Burgemeesters wilden beslist niet dat mensen van het vasteland het virus zouden meebrengen. "Maar we zijn inmiddels niet meer virusvrij op het eiland", zegt burgemeester Leo Pieter Stoel van de gemeente Ameland. "Bovendien zei Rutte: als mensen een huisje hebben gehuurd, dan kunnen ze daarnaartoe."
Dat is ook veranderd in vergelijking met eerder dit jaar. "Toen was de oproep van Rutte om helemaal niet te reizen binnen Nederland, tenzij echt noodzakelijk. Dat mag nu wel."
Maar druk wordt het dus niet. "Er zijn wel wat toeristen, een paar gasten, maar het is niet overdreven druk. Rustiger dan normaal in elk geval. Als je in je huisje blijft om een boek te lezen, dan kan het ook prima. In de dorpen is het stil, want de winkels zijn dicht."
De Brandaris op Terschelling © Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude
Ook op andere plaatsen in de provincie is het rustiger dan anders. Zo hebben Friese hotels te maken met veel annuleringen. In Leeuwarden hebben sommige hotels maar een bezetting van 15 procent", vertelt Martin Cnossen van Merk Fryslân. "En de klanten die ze hebben daar verdienen ze veel minder aan, omdat ze geen eten en drinken mogen verkopen."
Ook in de andere steden en grote dorpen is het rustig in de hotels. "En dat komt natuurlijk omdat er voor de gasten in de steden ook niets te doen is. Alles is dicht", zegt Cnossen.
De hotels die wat meer in de vrije natuur zitten, draaien deze kerstvakantie niet iets beter. Maar de drukte is hoe dan ook wat anders verdeeld in de kerstvakantie dan andere jaren. "We zien dat de drukte nu echt ligt in de week na de kerstdagen, terwijl het gewoonlijk de eerste week van de kerstvakantie het drukst is."
De bezetting in huisjes en appartementen is volgens Cnossen beter dan in de hotels. "Maar daar kun je ook iets beter op jezelf zijn."
Toeristen zijn welkom op de eilanden