Kerstboodschap GGD Fryslân na recordaantal besmettingen: 'Geef het virus niet door'

Fryslân telde de afgelopen week 1.378 nieuwe coronabesmettingen, het hoogste aantal sinds de coronacrisis. Vorige week waren er 973 positieve tests. Voor de tweede week op rij is de stijging bijna 40 procent. GGD Fryslân maakt zich zorgen over de feestdagen die voor de deur staan. De gezondheidsdienst roemt daarom op 'het virus niet door te geven'.
Faksinaasjeprogramma
Het aantal test bereikte de afgelopen week een recordaantal van 13.157, dat is 20 procent meer dan een week eerder. Dat er zo veel getest wordt, verklaart bij lange na niet de stijging in het aantal besmettingen. De belangrijkste conclusie is dat Friezen zich meer laten testen, omdat meer Friezen klachten hebben.

Jongeren

De afgelopen week raakten in de provincie 55 kinderen van 4 tot 12 jaar besmet. Met vier procent van het totaal aantal besmettingen was hun aandeel nooit eerder zo hoog. Voorheen schommelde het percentage rond 1,5. Het aandeel 12- tot 18-jarigen daalde voor het eerst sinds in deze groep een maand geleden plotseling veel meer besmettingen ontstonden. Het ging afgelopen week terug van 18 naar 14 procent. Dat komt neer op bijna 200 besmette pubers.

Ouderen

Het aantal bewoners en medewerkers van Friese verpleeg- en verzorgingshuizen dat positief is getest op corona daalt nog niet. De laatste weken zijn er rond 60 nieuwe besmettingen. Daarnaast laat de thuiszorg deze week een stijging zien, van 10 naar 15 besmette cliënten.
Om zoveel mogelijk zicht te houden op besmettingen in de zorg, schaalt GGD Fryslân ondanks de hoge aantallen het bron- en contactonderzoek niet helemaal af. Dit betekent dat de GGD vanwege drukte niet alle positief geteste personen meteen dezelfde dag kan bellen. Via mail of Digid kunnen zij wel op tijd hun uitslag inzien.
Om sa folle mooglik sicht te hâlden op besmettings yn de soarch, skaalt GGD Fryslân nettsjinsteande de hege oantallen it boarne- en kontaktûndersyk noch net hielendal ôf. Dit betsjut dat de GGD fanwegen drokte net alle posityf teste persoanen fuort op deselde dei belje kin. Sy kinne wol fia harren mail of Digid op tiid harren útslach sjen.
Het dagelijkse aantal besmettingen de afgelopen drie weken (zie je de grafiek niet goed, klik dan hier):

Kerstboodschap van GGD

Met het oog op de feestdagen dringt GGD Fryslân er bij iedereen op aan de maatregelen strikt na te leven. Vier Kerst en Oud en Nieuw in eigen gezin en beperk het bezoek. Op 24, 25 en 26 december zijn drie gasten per dag toegestaan, op andere dagen twee.
Dit geldt ook voor bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen, tenzij er bijvoorbeeld vanwege een coronauitbraak extra beperkingen zijn.
Wie tijdens de Kerst een oudere vanuit de zorginstelling mee naar huis neemt, dient vanaf het vertrek vanuit de woning of het appartement in het verpleeg- of verzorgingshuis een mondkapje te dragen, ook in de auto. De kerstboodschap van de GGD is: geef het virus niet door.
Het aantal besmettingen per gemeente (zie je de kaart niet goed, klik dan hier):

GGD neemt vaccinatiepersoneel aan

Op 8 januari moet in Nederland het vaccineren tegen het coronavirus beginnen. Dat is echter veel later dan omliggende landen. "Het wachten was op de vaccinatiestrategie", legt Margreet de Graaf van GGD Fryslân uit. "Iedereen zou worden ingeënt als de groep van 60+ ingeënt was. Maar nu zijn ook de zorgmedewerkers naar voren toe gehaald. De GGD is gevraagd daarin te helpen, terwijl eerst anderen dat zouden doen."
Volgens De Graaf hebben ze in andere landen niet veel voorbereidingstijd genomen en kan dat later problemen opleveren. "In het Verenigde Koninkrijk wordt bijvoorbeeld niet goed geregistreerd. Daar zijn ze gewoon begonnen en daar heb je later veel last van. Je kunt het beter goed en veilig doen dan te snel. Wij beginnen daarom later."

Zesde testlocatie

GGD Fryslân heeft in WTC Expo in Leeuwarden een tweede hal afgehuurd. Hier kunnen naar verwachting vanaf half januari de vaccinaties voor zorgpersoneel beginnen. De ruimte voor vaccinaties is strikt gescheiden van de hal die de GGD deze week in gebruik heeft genomen voor grootschalig testen. Momenteel werft GGD Fryslân medewerkers voor alle werkzaamheden in het vaccinatiecentrum.
Maandag opent in Heerenveen de zesde coronatestlocatie van GGD Fryslân, in een gebouw dat in gebruik was bij het Friesland College.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Margreet de Graaf van GGD Fryslân over de nieuwste ontwikkelingen
Met de 1.378 positieve tests van afgelopen week zijn nu 11.329 inwoners van Fryslân besmet geraakt met het virus. De GGD kreeg deze week 6 meldingen van besmette mensen die zijn overleden. Vorige week waren dit er 4. Het officiële sterftecijfer in verband met corona staat nu op 148. Er zijn zeven ziekenhuisopnames doorgegeven tegen tien vorige week.
De gemeente Súdwest-Fryslân telt nog steeds de meeste besmettingen (315 in een week), maar de groei was veel minder groot dan in de weken hiervoor. In Leeuwarden, Waadhoeke en Tytsjerksteradiel was sprake van een verdubbeling of meer.
Met 24 besmettingen (tegen vier vorige week) liet Ameland procentueel de grootste groei zien. In acht van de achttien gemeenten was de score nog nooit zo hoog als afgelopen week.
Kijk voor meer cijfers over het coronavirus op onze dossierpagina.