Mijnbouw Wadden onder druk door zeespiegelstijging

De zeespiegelstijging kan ervoor zorgen dat de gas-en zoutwinning onder de Wadden beperkt moeten worden. Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken donderdag in een brief naar de Tweede Kamer.
© Remco de Vries
Voor de mijnbouw geldt dat zoiets met de hand aan de kraan gebeurt. Dat betekent dat de gas- of zoutwinning beperkt wordt als de bodemdaling door die mijnbouw niet meer voldoende gecompenseerd wordt, wanneer er van boven slik en zand bijkomt. Maar als los van dat proces de zeespiegel door klimaatverandering ook nog eens omhoog komt, komt er mogelijk toch meer van het Waddengebied onder water te staan dan nu. En dat is slecht voor de natuur.
Wiebes schrijft nu dat de mijnbouw beperkt zal worden, wanneer uit onderzoek blijkt dat de zeespiegelstijging inderdaad sneller gaat dan dat het Wad het kan bijhouden met extra zand en slik.

Projectgroep

Een projectgroep met wetenschappers van het KNMI, Deltares, TNO en de Universiteit Utrecht zoekt nu uit hoeveel ruimte er nog is voor mijnbouw onder de Wadden voor de periode 2021-2026. Het advies van deze groep wordt nog deze maand verwacht en wordt begin volgend jaar naar buiten gebracht.
Vorig jaar heeft de gaswinning nog niet tot een situatie geleid waarbij de minister moest ingrijpen, zo bleek toen de gegevens over de bodemdaling nogmaals bekeken zijn door deskundigen.