Coronaveilige expositie wapendroppings bij Katlijk

Bij informatiecentrum het Beekpronkje van It Fryske Gea bij het Ketliker Skar is een coronaveilige expositie ingericht over de wapendroppings. Vorig jaar zijn op het droppingsveld al vleesmuisbunkers geplaatst in de vorm van de kisten waarin de wapens tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vervoerd. Maar daarmee was het verhaal nog niet af. Er is meer bij gekomen.
Coronafeilige eksposysje wapendroppings by Ketlik
En dus zijn er drie vrouwen geïnterviewd die familie zijn van mensen die eerder betrokken waren bij de wapendroppings. Dat en meer is nu te zien en te horen op drie luisterpalen, plus tekst en foto's die op de ramen van het informatiecentrum zijn geplakt.
"We zouden het eigenlijk binnen doen, maar iedereen weet wel waarom dat niet doorgegaan is", zegt Stefien Smeding fan It Fryske Gea. De verhalen van de drie vrouwen zijn te horen na een druk op de knop op de luisterpaal. De expositie heeft als titel 'Vrijheid boven alles'.

Afstand houden

De expositie mag dan wel als coranaveilig te boek staan, het hangt natuurlijk af van hoe de mensen zich gedragen. Smeding: "Er zit een 'maar' aan vast, zoals voor al onze gebieden geldt. Mensen moeten ook een plan B hebben voordat ze weggaan. We hebben genoeg ruimte om te parkeren en te wandelen, maar iedereen moet zich wel aan de afstand houden. Zo moeten ze op elkaar wachten als de luisterpaal bezet is en er al een ander bij staat. We gaan ervan uit dat mensen dat wel kunnen opbrengen en dat ze rekening met elkaar willen houden."
Stefien Smeding van It Fryske Gea