Fries volkslied vanuit de Groninger Martinitoren door doneeractie Bernlef

Het Fries volkslied zal dinsdag in het centrum van Groningen te horen zijn. De Groninger studentenvereniging Bernlef heeft het volkslied aangevraagd als verzoeknummer bij de Martinitoren in de stad. In december en januari speelde de beiaardier, de Fries Auke de Boer, alle dinsdagen een verzoeknummer op het carillon, in ruil voor een donatie voor de Voedselbank en het onderhoud van de Martinikerk.
© ANP
"Wij zijn wel redelijk van de ludieke acties", vertelt voorzitter van de studentenvereniging Lucas van der Veer. "Zoals veel van die acties kwam het idee bij een van de leden vandaan. Die heeft het in de groepsapp gestuurd, en daar werd zo enthousiast op gereageerd dat wij er meteen mee aan de slag zijn gegaan." Het nummer 'Bernlef Boppe' van Piter Wilkens werd ook nog geopperd, maar uiteindelijk hebben de studenten toch voor het Fries volkslied gekozen.

Donatie voor Voedselbank en Martinikerk

Om de minimum donatie van 500 euro bij elkaar te krijgen, begon Bernlef een inzamelingsactie onder de leden. Donderdagochtend, nog geen 24 uren na het opperen van het idee, hadden ze op die manier al zo'n 200 euro opgehaald. Maar omdat de organisatie van de verzoeknummer-actie, Stichting Martinikerk, het initiatief van Bernlef zo mooi vond, hebben ze toegezegd sowieso het volkslied te willen spelen, ook als de studentenvereniging de 500 euro niet haalt.
Omdat de donatie voor het goede doel is, probeert Bernlef echter nog steeds geld op te halen. Mensen die deze actie willen stuenen, kunnen via de site van Bernlef een donatie doen.
Aankomende dinsdag, 22 december, zal het Fries volkslied om 12.40 uur op het carillon van de Martinitoren worden gespeeld.
Voorzitter van F.F.J. Bernlef Lucas van der Veer over de actie