Dood Totilas schok voor zijn Friese fokkers: "We hadden gedacht dat hij wel 30 zou worden"

Het was een schok voor Jan en Anna Schuil, de fokkers van de wonderhengst Totilas. Dinsdag overleed het paard op 20-jarige leeftijd in Duitsland. "We hadden gedacht dat hij zeker wel 30 jaar zou worden", zeggen ze. Er waren ook geen aanwijzingen dat het slecht met zijn gezondheid ging. Wat de doodsoorzaak precies is weten ze nog niet, maar het voelt alsof ze een familielid zijn kwijtgeraakt.
Totilas
Totilas zette elf jaar geleden de dressuurwereld in vuur en vlam. Edward Gal verbrak wereldrecords met Totilas. Hij was toen 9 jaar. Jan en Anna hadden al eerder opgemerkt dat de hengst heel bijzonder was, maar de rest van de wereld was daar nog niet meteen van overtuigd. Uiteindelijk werd hij ontdekt, om daarna nooit meer vergeten te worden. Edward Gal noemde Totilas toen al een wonderhengst. "Hij is explosief en lief, en gaat door het vuur voor je."

Uniek

De internationale kritieken werden lovend, iedereen was ervan overtuigd dat Totilas uniek was in zijn soort. Op het EK in 2009 in Windsor won Gal met Totilas goud. Een jaar later wonnen ze op de wereldbekerfinale drie keer goud en ook op het WK in Kentucky stond hij drie keer op het hoogste podium en haalden ze verschillende wereldrecords.
Voor Jan en Anna Schuil betekende Totilas een totale verandering van hun leven. Ze verkochten het paard voor een groot bedrag en raakten bekend met de topsportdressuurwereld. Ze volgden hun paard overal op de wereld. "Ons leven werd door hem een 'sprookje', we hebben heel veel aan Totilas te danken."
Jan en Anna Schuil mei Totilas © Omrop Fryslân
Alles wees erop dat Gal en Totilas in 2012 richting de Olympische Spelen zouden gaan. Maar dat gebeurde niet. Totilas werd verkocht en kwam in Duitsland bij Paul Schockemöhle te staan. De nieuwe berijder van Totilas, Matthias Rath, had geen succes met Totilas. Er kwamen geen Spelen. Volgens Jan Schuil was dat 'pure pech'. Rath werd ziek toen hij Totilas trainde en daarna kreeg Totilas last van blessures. Er is volgens Schuil geen sprake van dat Totilas is verspild in Duitsland: "Hij heeft er een goed leven gehad."
De fokkers van Totilas © Simone Scheffer
Totilas zelf is er niet meer, maar Schuil is nog altijd druk bezig met het fokken van nakomelingen. Edward Gal rijdt nu op een zoon van Totilas, Toto jr. Er staat in Broeksterwâld heel wat familie van het wonderpaard. Eén daarvan is Mackensen. Die wordt nu getraind en heeft het karakter van Totilas. Ze hopen dat hij hetzelfde spoor zal volgen. Maar ook voor familie Schuil is het duidelijk: een paard als Totilas komt er niet weer. In dit paard kwam alles bij elkaar.
Anna omschrijft zijn leven als: "Dynamisch, spectaculair... heel bijzonder."