"Heiligverklaring Titus Brandsma mogelijk in februari al"

Priester en hoogleraar Titus Brandsma uit Bolsward kan mogelijk in februari al heilig worden verklaard, dat zegt filosoof en professor Christoph Lüthy tegen VOX, een onafhankelijk magazine van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
© ANP Foto
Titus Brandsma is in 1985 al zalig verklaard door Paus Johannes Paulus II. Onder andere voor zijn verzet tegen het nazisme in de Tweede Wereldoorlog en zijn martelaarschap. Brandsma kwam in 1942 om het leven in concentratiekamp Dachau.
Er is nu een belangrijke stap gezet voor de heiligverklaring. Dat heeft te maken met de 'wonderbaarlijke' genezing van Michael Driscoll, een karmeliet uit Florida. De man had een agressieve vorm van kanker maar werd weer beter. Naar eigen zeggen, nadat hij had gebeden tot Titus Brandsma.
Een team van vijf onafhankelijke katholieke artsen heeft nu vastgesteld dat de genezing medisch gezien onverklaarbaar is.
Christoph Lüthy is bezig met een boek waarin ook een hoofdstuk is gewijd aan de bekende Bolswarder priester. Anderhalf jaar geleden ging Lüthy hiervoor naar Rome, en sprak hij met de postulatoren die het proces van heiligverklaring voorbereiden. Sindsdien hebben we goed contact met elkaar", zegt Lüthy tegen VOX.

Lang proces

Met de conclusie van de artsen is het voor Brandsma nog maar een paar kleine stappen naar een heiligverklaring. Een congres van theologen moet nu onderzoeken of de Amerikaanse karmeliet inderdaad genas door te bidden aan Brandsma, zo legt Lüthy uit. "Maar in vergelijking met de goedkeuring van de artsen is dat mogelijk niet meer dan een formaliteit."
Daarna moeten de kardinalen en bischoppen in Rome hun akkoord geven, en moet ook de paus zijn ja-woord geven. Daarna kan een datum worden gezocht voor de heiligverklaring. "De Romeinse karmelieten zijn enthousiast. Zij denken dat het al in februari zover kan zijn", zegt Lüthy. "Maar het kan evengoed nog duren tot 2095. Honderden dossiers komen in aanmerking voor een heiligverklaring, uiteindelijk is het een politieke keuze van de gezaghebbers."
Het boek met daarin aandacht voor Titus Brandsma komt uit als hij heilig wordt verklaard, of anders in 2023, bij het honderdjarig jubileum van de Radboud Universiteit, waar Brandsma heeft gewerkt.