Fries gebruikte woord van het jaar in maart al

Het woord 'anderhalvemetersamenleving' is gekozen tot woord van het jaar 2020 in de verkiezing van de Dikke Van Dale. Het kreeg meer stemmen dan 'fabeltjesfuik' en 'viruswappie'. Een van de eersten die een variant op 'anderhalvemetersamenleving' in bekendheid bracht, is Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Dijkstra, die woont in Beetsterzwaag, had het op 28 maart al over de 'anderhalvemetereconomie', de wijze van leven na de coronacrisis. "Heel dubbel dat nu 'anderhalvemetersamenleving' het woord van het jaar is", seit er. "Dit is, zeker na gisteravond, niet de mooiste tijd in ons bestaan. Dit woord heeft in maart flink wat krantenkoppen gehaald."
De anderhalvemetereconomie of -gemeenschap, beide woorden staan volgens Dijkstra symbool voor hoe we dit jaar beleeft hebben. "We wisten direct al dat het woord aan zou slaan, want dat was toen echt de praktijk. Dat het in de Van Dale zou belanden, dat hadden we niet zien aankomen."

Liever helemaal niet

Liefst had Dijkstra gehad dat het woord nooit zou zijn ontstaan. "Dit woord niet in ons vocabulaire en dat we dit allemaal niet mee hadden gemaakt, dat had iedereen veel liever gehad."
Na de nieuwe maatregelen die premier Rutte maandag aankondigde, krijgen veel ondernemingen een harde klap, zegt Dijkstra. "We hadden niet verwacht en niet gehoopt dat het zo ver moest komen." Hy begrypt it wol: "Met alle besmettingen kan er niet anders gehandeld worden."

Ondernemers helpen

Dijkstra hoopt wel dat iedereen de ondernemers steunt. "We moeten solidair zijn met allerlei regelingen. Veel ondernemers waren klaar voor de mooiste weken van het jaar, die heel veel goed hadden kunnen maken. We moeten kijken hoe we ze kunnen helpen, door op een andere manier producten van ze af te nemen."