Nieuwe testlocatie GGD in WTC Leeuwarden in gebruik genomen

GGD Fryslân heeft dinsdag in het WTC in Leeuwarden een nieuwe sneltestlocatie op het coronavirus in gebruik genomen. Stapsgewijs kunnen daar straks 1.700 mensen per dag worden getest. Met de nieuwe locatie erbij is de GGD in staat om in totaal ruim 5.000 mensen per dag te testen in de provincie.
Nije testlokaasje
De nieuwe locatie is door de GGD gerealiseerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is bedoeld ter voorbereiding van een derde coronagolf. De inrichting moest snel gebeuren en kon in vier weken worden gerealiseerd.
Dat inrichten was nog een flinke klus, zegt Linda Hasz als hoofd van de uitvoering van de coronateams binnen de GGD. "Maar met grote inzet en enthousiasme fan alle betrokkenen en landelijke steun is het gelukt."
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Op de locatie wordt niet enkel getest, maar zijn ook laboratoriumruimtes ingericht. Die zijn bedoeld voor de sneltest. De cliënten krijgen de uitslag enkele uren na de test al te horen.
Technisch gezien is de GGD klaar voor 5.000 testen per dag. Maar om de testen uit te voeren is nog wel behoefte aan nieuwe mensen, bijvoorbeeld om de monsters af te nemen. Dat hoeven niet per se verpleegkundigen te zijn. De GGD verzorgt zelf ook een opleiding.
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer