Nieuw schip Rederij Doeksen voor het eerst naar Vlieland

Een van de nieuwe veerboten van Rederij Doeksen heeft voor het eerst een overtocht naar Vlieland gemaakt. MS Willem de Vlamingh is officieel nog niet in de vaart, maar test in de veerhaven van Vlieland of het schip daar aan de kade past. "Als alles goed gaat vaart het schip daarna door naar Terschelling," zo schrijft de veerdienst.
De nieuwe schepen onderweg naar Harlingen © CAMJO media
De nieuwe veerboten van Doeksen worden later in gebruik genomen dan gepland. Het oorspronkelijke plan was dat de boten in 2018 konden varen. De twee nieuwe veerboten liepen waterschade op toen ze van Vietnam naar Nederland onderweg waren. Ook april 2020 als nieuwe datum voor het in de vaart nemen van de boten werd niet gehaald. Het heeft tijd gekost om de problemen op te lossen en er was nog veel meer tijd nodig voor het afbouwen van de catamarans.
Ontwerpbureau Vripack uit Sneek tekende voor het ontwerp van het interieur en exterieur. De nieuwe schepen zijn voorzien van toepassingen die ze zuiniger en schoner moeten maken.
De MS Willem de Vlamingh en MS Willem Barentz varen tussen Harlingen, Terschelling en Vlieland. De twee boten zijn 70 meter lang en 17 meter breed. Er kunnen 600 passagiers op en 64 auto's. De boten varen op vloeibaar aardgas. De topsnelheid van de boten is 14 knopen, oftewel 26 kilometer per uur.