Buma: "Carbidschieten mag, maar het is geen leuk feestje dit jaar"

Een harde boodschap van premier Mark Rutte in zijn persconferentie maandagavond: Nederland zit tot en met 19 januari in volledige lockdown. Burgemeester van Leeuwarden en Veiligheidsregio Fryslân-voorzitter Sybrand Buma noemt het besluit meer dan logisch: "Het enige besluit dat mogelijk was." Hij wijst erop dat het sobere feestdagen worden en ook het carbidschieten, dat toegestaan is, wordt geen uitbundig feestje.
© Omrop Fryslân
Hoewel er in Nederland grote regionale verschillen zijn in het aantal coronabesmettingen is het volgens Buma belangrijk dat Fryslân de landelijke lijn volgt. "Ook in Fryslân loopt het razendsnel op. We zitten dan aan de onderkant van de landelijke cijfers, maar hoger dan ooit in Fryslân, dus wij moeten gewoon meedoen."

Zure appel

Het is de bedoeling dat de contactmomenten tussen mensen zo veel mogelijk worden beperkt. Daarom moeten bijvoorbeeld niet-essentiële winkels, openbare voorzieningen en scholen voorlopig hun deuren sluiten. Verder geldt het advies om niet meer dan twee mensen thuis te ontvangen. Alleen op 24, 25 en 26 december geldt een uitzondering, dan mogen het drie mensen zijn.
"Het is een zure appel dat je met de feestdagen niet lekker de stad in kunt gaan of mensen op bezoek kunt hebben", zegt Buma. "Het is een hele moeilijke periode van het jaar. Maar dat geldt voor iedereen."

Eigen verantwoordelijkheid

Volgens Buma komt dat grotendeels neer op de eigen verantwoordelijkheid van de mensen en is de coronacrisis niet op te lossen met handhaving. "Het heeft geen enkele zin om te wachten tot er een handhaver naast je staat die kijkt of jij de regels volgt, want dat virus kan al lang overgesprongen zijn. Dit moeten we echt samen zelf oplossen."
Het verzet tegen de coronamaatregelen lijkt echter steeds meer toe te nemen. Toen premier Rutte zijn toespraak hield, was op de achtergrond protest te horen van mensen buiten. "Heel Nederland is er klaar mee. Maar het virus is er nog en de situatie is heel ernstig. Het enige wat we nu kunnen doen, is ons eroverheen zetten. Het is een ernstige crisis die lang duurt."
Karbidsjitten © Omrop Fryslân
Met de feestdagen voor de deur is het nog maar de vraag hoe goed mensen zich aan de coronamaatregelen zullen houden. Voornamelijk in de kersttijd hebben mensen behoefte aan gezelschap en is de kans groot dat ze elkaar opzoeken. Groot sociaal evenement in Fryslân is het carbidschieten. Dat zal dit jaar een sober gebeuren blijven. Mensen mogen buiten namelijk maar met maximaal twee mensen samenkomen.
Buma benadrukt daarom nogmaals dat mensen niet moeten samenkomen. "Het carbidschieten is op zichzelf niet verboden. Het is vooral een sociaal gebeuren, maar dat kan dit jaar niet!" De burgemeester is met alle carbidploegen in de gemeente Leeuwarden in gesprek om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt qua aantallen mensen. "Het is echt een saaie bedoening dit jaar. Het mag en de keuze is aan jou, maar het is geen leuk feestje dit jaar."

Licht aan het eind van de tunnel

Tegelijk is er licht aan het eind van de tunnel, zegt Buma. We moeten die tunnel volgens hem echter eerst door. "In januari begint de vaccinatie en dat is het pad naar normaal. Maar het blijft gewoon vreselijk zwaar."
Sybrand Buma, burgemeester en Veiligheidsregio Fryslân-voorzitter