Vogelgriep vastgesteld in Buitenpost, 28.000 kippen geruimd

In Buitenpost is bij een kippenfokkerij vogelgriep vastgesteld. De 28.000 kippen van het bedrijf worden geruimd. Voor 22 bedrijven die binnen tien kilometer van het bedrijf in Buitenpost liggen, geldt een vervoersverbod.
Fûgelgryp fêststeld yn Bûtenpost
Het vervoersverbod geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest, maar ook op andere dieren en op dieren die van bedrijven komen waar vogels worden gehouden. Verder gelden er ook nog landelijke maatregelen, zoals een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee.

Al vaker

Afgelopen week werd ook bij een bedrijf in St.-Annaparochie vogelgriep vastgesteld. Er werden 21.000 kuikens geruimd. Eerder al werden 90.000 kuikens geruimd bij een bedrijf in Witmarsum, ook vanwege de vogelgriep. En vlak over de provinciegrens met Groningen, in Lutjegast, zijn 48.000 kippen afgemaakt.
Hinnen © Shutterstock.com
Piet Faber van landbouworganisatie LTO Noord denkt dat het het hele griepseizoen nog spannend blijft voor de pluimveehouders, zolang er nog veel dode vogels in de natuur zijn. "Het wordt een lange winter. En de omstandigheden zijn nog niet zo dat het anders wordt."